Policie zatkla při nočních potyčkách sto lidí. O polovinu méně než předešlou noc

Policie zatkla při nočních potyčkách sto lidí. O polovinu méně než předešlou noc | foto: Profimedia.cz

OBRAZEM: Vyklizení squattu znovu rozpálilo Kodaň

  • 33
V kodaňské čtvrti Norrebro opět vzplály ohně. Demonstranti pochodující městem za záchranu squattu se střetli s policií a sto z nich skončilo v cele. Policie použila slzný plyn, z druhé strany létaly dlažební kostky i molotovy. Zraněný je pouze jeden.

Páteční večer začal klidně. Demonstranti, kterým vadí vystěhování centra Ungdomshuset, uspořádali průvod s hudbou. Nelegální, ale nenásilný.

pochod

Pochod začal nenásilně, ale se střety se dalo počítat.

Podle svědků vypukly střety s policií krátce po půlnoci. Demonstranti použili dlažební kostky i Molotovovy koktejly, policie se odplatila slzným plynem. Televize ukázala hořící auta, včetně jednoho policejního. V Norrebro bylo ještě ráno hlášeno šest nebo sedm ohňů.

"Dosud jsme zatkli kolem stovky lidí," uvedl policejní mluvčí Flemming Steen Munch. Ministryně spravedlnosti Lena Espersenová si zásah policie pochvalovala. "Při policejním zásahu bylo zraněno jen velmi málo lidí," prohlásila.

hořící auto

V Kodani hořelo několik aut, i jedno policejní.

Policie mohla s nočními střety počítat. Předcházela jim neklidná čtvrteční noc, kdy se do policejní cely podívalo přes dvě stě demonstrantů.

Válka se vede o squatt Ungdomshuset. Aktivisté jsou v něm na základě smlouvy s městem už 25 let, ale radnice dům prodala evangelickému fundamentalistickému spolku Faderhuset. Policie ve čtvrtek za asistence vrtulníku squatt vyklidila, ale jeho příznivci obratem postavili barikády v ulicích.

Ungdomshuset

Ungdomshuset. Stačí přijít a zúčastnit se, tvrdí obyvatelé centra.

Aktivisté plánují další akce už na dnešek. Chtějí například nenásilně blokovat dopravu. "Boj bude pokračovat dlouho. Dokud nebude v Kodani centrum pro mladé, budeme za něj bojovat," prohlásil Jan, mluvčí Ungdomshusetu.

Dánská policie zpřísnila hraniční kontroly. Obává se, že by kodaňským squatterům mohla přijít pomoc ze zahraničí. Mladí demonstrovali v Oslu, Stockholmu i Vídni. V Hamburku bylo na demonstraci před dánským konzulátem zatčeno čtrnáct lidí.

Za Ungdomshuset budou demonstrovat i Češi. Setkání před dánským velvyslanectvím je naplánované na pondělí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video