O den dřív navštívili prezidenti Polska a Izraele vyhlazovací tábor v Treblince | foto: Reuters

OBRAZEM: Prezidenti Polska a Izraele si připomněli povstalce z ghetta

  • 31
Izraelský prezident Šimon Peres si včera připomněl spolu se svým polským protějškem Lechem Kaczynským 65. výročí povstání ve varšavském ghettu. V roce 1943 zahynuly během několikatýdenních bojů tisíce lidí.

Modlitbu za mrtvé před tisícovkou lidí u pomníků židovských povstalců přednesl hlavní rabín, pak oba prezidenti a přeživší povstalci položili věnce k památníku.

"Většina povstalců zahynula, chladnokrevně zavražděna. Prohráli boj, ale z hlediska historie nebylo nikdy většího vítězství, vítězství lidskosti nad lidskou bestialitou," ocenil Peres hrdinství povstalců. "Němci vyhráli díky tisícovkám vojáků, ale co zanechali ti hrozní nacisté dalším generacím? Jedině hanbu, prokletí a odsouzení."

"Druhá světová válka zažila mnoho hrdinských činů, ale i mezi nimi je povstání ve varšavském ghettu výjimečné. Bojovníci z ghetta nebojovali o vítězství, bojovali o čest," prohlásil polský prezident.

Povstání vypuklo 19. dubna 1943, kdy nacisté přistoupili k likvidaci ghetta. Překvapivě však narazili na odpor několika stovek chatrně vyzbrojených mladých Židů, kteří se rozhodli raději zemřít v boji než ve vyhlazovacích táborech. Nacisté museli nasadit na 3 000 vojáků, ale povstalci bojovali několik týdnů. Jen hrstce se podařilo uniknout.

"Zabíjeli nás, a tak jsme museli bojovat a taky jim zasazovat rány," zavzpomínala podle agentury AP Hela Rufeisenová, která se povstání zúčastnila jako osmnáctiletá dívka.

"Boj byl jediné řešení. Jaký osud by nás jinak čekal? Zemřít čestně, anebo se nechat deportovat do krematorií Treblinky, kde nejspíše zahynuli mí rodiče," svěřil se agentuře AFP třiaosmdesátiletý Stanislaw Wierzba. "Stále si pamatuji, jak se ženy s dětmi v náručí vrhaly ze čtvrtého patra domu zapáleného Němci, aby neuhořely zaživa," zavzpomínal, jak Němci zapalovali jeden dům za druhým, aby ghetto "vyčistili" od povstalců.

Po dobytí Polska v září 1939 Němci postupně izolovali židovské obyvatelstvo do ghett, než přistoupili k systematickému vyvražďování. Ve varšavském ghettu zpočátku žilo v nelidských podmínkách na 450 tisíc Židů z metropole a okolí. Asi 100 tisíc zemřelo hlady a nemocemi. Kolem tří set tisíc bylo od roku 1942 vyvezeno v transportech do Treblinky, kde byli okamžitě zavražděni a spáleni.

Povstání ve varšavském ghettu bylo zřejmě největším aktem ozbrojeného odporu Židů a současně bylo i prvním velkým povstáním v okupovaném Polsku. Nacisté ghetto po potlačení povstání systematicky zničili. Zkáze neunikla ani Varšava, která povstala v srpnu 1944.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video