Íránské jaderné zařízení v Natanzu

Íránské jaderné zařízení v Natanzu | foto: Profimedia.cz

OBRAZEM: Íránské jaderné centrum v Natanzu

  • 115
Obrovský areál, který vzbuzuje pozornost a obavy celého světa. To je výzkumné středisko v Natanzu v centrální části Íránu. Právě zde se opět rozjíždí íránský jaderný program, kvůli kterému hrozí zemi mezinárodní sankce. Vyloučen však není ani vojenský zásah.

FOTOGRAFIE ZVĚTŠÍTE KLIKNUTÍM

Íránské jaderné zařízení v Natanzu

Existence výzkumného střediska v Natanzu vyšla poprvé najevo v polovině dubna 2002. S odvoláním na izraelské tajné služby o něm informovala Národní rada íránského odporu (NCRI), která sídlí ve Washingtonu. Íránská vláda však jeho fungování dlouhou dobu popírala.

Íránské jaderné zařízení v Natanzu

V polovině prosince téhož roku vydal Institut pro vědu a mezinárodní bezpečnost (ISIS) varování, že se Írán pokouší získat "kapacity, které by mu pomohly vyrobit plutonium a obohacený uran".

Íránské jaderné zařízení v Natanzu

Do jednání vstoupila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA). "Zařízení disponuje zhruba tisícovkou centrifug a je na dobré technické úrovni," oznámil počátkem roku 2003 předseda IAEA Muhammad Baradej. Po dlouhých jednáních s íránskými představiteli nakonec agentura natanzské zařízení zapečetila.

V provozu je opět od letošního ledna, podle pozorovatelů je však značně zastaralé a jeho obnova potrvá několik let. Zařízení mělo podle NCRI stát 9,5 bilionu íránských riálů (asi 25 miliard korun).

Íránské jaderné zařízení v Natanzu

Natanz je malé horské městečko, které leží mezi Isfahánem a Kašanem v centrálním Íránu. Dostupné informace hovoří o tom, že se zařízení rozkládá na ploše zhruba deseti hektarů.

Jeho součástí jsou dvě haly, každá o ploše 25 tisíc metrů čtverečních, které jsou postaveny v osmimetrové hloubce. Vnější zdi jsou údajně 2,5 metru silné. Na povrchu jsou pouze administrativní budovy a vojenská stanoviště.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video