Obléhanou baziliku opustilo 26 lidí

  • 90
Izraelská armáda opouští Hebron, ale nevyloučila, že její jednotky zůstanou v okolí. Do palestinského města vojáci vtrhli v pondělí ráno. Ofenziva v Hebronu si vyžádala život devíti lidí. V Betlémě opustilo Izraelem obléhanou baziliku Zrození Páně 26 lidí. Jsou mezi nimi civilisté a palestinští policisté. Ke konci se blíží blokáda Jásira Arafata, u jehož sídla v Ramalláhu zněla střelba.

Šestadvacet lidí se rozhodlo opustit baziliku Zrození Páně v Betlémě. Z poloviny jde o civilisty, zbytek jsou palestinští policisté. "Žádný z mužů není na izraelském seznamu hledaných osob," řekl izraelský podplukovník Olivier Rafowicz.

Až na dvě výjimky odvezli Izraelci zadržené po zkontrolování osobních dokladů autobusem k výslechu. Poté budou všichni propuštěni. Jeden policejní důstojník nebyl u východu z baziliky identifikován a vojáci ho odvezli odděleně. Další muž byl převezen k lékařskému ošetření.

Vojáci připravili u východu z baziliky pro muže koláče, jablka a vodu, ale vycházející si nic nevzali. Obléhaným dochází jídlo a vodu pijí ze zamořené studně.

Izraelci baziliku obléhají od 2. dubna a nechtějí z Betléma odejít, dokud nezatknout asi 30 hledaných radikálů, kteří se do kostela spolu s civilisty a duchovními ukryli. "Krize zatím není vyřešena," podotkl Rafowicz.

V několika nedávných kolech izraelsko-palestinských jednání trvala izraelská strana na vydání těchto lidí do Izraele nebo na jejich deportaci mimo palestinská území. Palestinci souhlasili jen s převozem do pásma Gazy.

PŘEDCHOZÍ VÝVOJ

Izrael opět odložil
příjezd mise OSN

Arafat podmínil přijetí
Bushova plánu

Jednání o bazilice:
bez výsledku

V Betlémě se přeli
obklíčení i novináři

všechny články

Izraelská armáda odchází z Hebronu
Izraelský vojenský rozhlas oznámil, že odsun jednotek z Hebronu začal už v noci.

"Jednotky nebudou ve městě, ale možná několik týdnů zůstanou v okolí," podotkl velitel izraelských jednotek v Hebronu plukovník Moše Hager.

V Hebronu byl dosud zákaz vycházení. Vojáci prohledávali domy a zatýkali. Armáda okupovala přes polovinu palestinské části. Podle civilistů vojáci ničili zařízení domů a brali lidem potraviny. Při ofenzivě zahynulo devět lidí, z toho sedm Palestinců.

Palestinští muži byli vyvedeni na ulici, kde prý museli přes dvě hodiny stát s rukama nad hlavou. Vojáci také údajně zabavili dva kufry s výbušninami a nálož připravenou k teroristickému atentátu v automobilu.

Někteří hledaní teroristé údajně z Hebronu prchli v předtuše odvety za atentát na židovskou osadu Adora.

STŘELBA V RAMALLÁHU

U sídla Jásira Arafata v Ramalláhu se ozvala střelba. Palestinský předák nebyl raněn. Podle svědků výstřely, které nesměřovaly na kanceláře, padly u severní strany areálu obklíčeného Izraelci.

Nechceme tu zůstat, tvrdí Izraelci
Ministr obrany Benjamin ben Eliezer ujistil, že armáda v palestinské části Hebronu nehodlá zůstat. Odejde, jakmile zničí infrastrukturu teroristů.

Mezi semdnácti zatčenými Palestinci v Hebronu je podle ministra několik mužů z izraelského seznamu hledaných osob, včetně jednoho člena vedení radikální organizace Hamas.

Podle obyvatel je vojenská operace v Hebronu největší za poslední měsíce. Město bylo jako jediné na západním břehu Jordánu dosud unikalo izraelské vojenské ofenzivě v posledních týdnech.

Naposledy do Hebronu vjelo asi 20 izraelských tanků a obrněných transportérů ve čtvrtek. Vojáci zatkli několik palestinských ozbrojenců a pak město i s technikou opustili.

"Akce následuje po krutém masakru v sobotu ráno," stojí v oficiálním prohlášení. Řeč je o útoku na izraelskou osadu Adora na palestinském území nedaleko Hebronu, při kterém byli zabiti čtyři Izraelci, včetně pětiletého děvčátka. K činu se přihlásilo hnutí Hamas.

Izrael a Palestinci přistoupili na Bushův plán
Ranní akce přišla v době, kdy se zdá, že se rozsáhlá izraelská ofenziva chýlí ke konci. Izraelské síly se stáhly z palestinských měst s výjimkou Betléma a Ramalláhu.

V neděli navíc Izrael a Palestinci přistoupili na americký návrh končící izolaci palestinského předáka Jásira Arafata v Ramalláhu a jedná se i o ukončení obléhání baziliky Zrození Páně v Betlémě.

Palestinci, kteří vyšli z baziliky Zrození Páně v Betlémě, odmítají občerstvení připravené izraelskými vojáky. (30. dubna 2002)

Jeden ze tří desítek Palestinců opouští v doprovodu mnicha baziliku Zrození Páně v Betlémě, kterou obléhají izraelské jednotky. (30. dubna 2002)

Tanky jedou ulicemi města Hebron na západním břehu Jordánu, které bylo doposud ušetřeno izraelské ofenzivy na palestinských územích. (29. dubna 2002)

,

Video