Obchod na Slovensku zapálila sirka v kase

  • 207
Neklid na Slovensku neutichá. V Raslavicích v okrese Bardějov hořela v noci prodejna potravin. Nebylo to ale rabování. Asi 25letý Rom se do prodejny vloupal a nedopatřením ji zapálil. Vznikla ovšem dosud největší škoda. Policie ji odhaduje na bezmála 1,5 milionu slovenských korun.

Muž kradl sám. Nebylo to žádné dosud tak časté hromadné rabování, které na Slovensku vyvolalo snížení sociálních dávek.

Muž si při krádeži ryb, cukrovinek, alkoholu a cigaret posvítil zápalkami. Když otevíral registrační pokladnu, ze které chtěl vzít hotovost, zápalka mu upadla a začalo hořet. Popadl několik věcí a utekl. Když pro něj o něco později přišla policie, byl už tak opilý, že nemohl ani mluvit.

"Jsem velmi překvapený, že kradl právě tento muž. Není to žádný recidivista, patří k těm slušným. Domnívám se, že byl opilý a takhle se to zvrtlo," míní starosta obce Anton Lamanec.

Shořelo asi dvacet procent prodejny. Je to velká budova z dob socialismu, kde sídlila Jednota. "Když jsem kolem třetí hodiny ráno přišel, byl to smutný pohled. Všude voda a ze stropu ještě kapalo. Stěny byly ohořelé a okna rozbitá," prohlásil starosta. Mladému  muži hrozí za loupež a poškození cizí vězení od jednoho do pěti let.

V Raslavicích žije dva a půl tisíce obyvatel, z toho jsou tři stovky Romů. Podle starosty tu dosud nebyly žádné problémy. "Vzhledem k situaci na Slovensku jsem však něco takového očekával," říká Lamanec. Odsuzuje vládu, že současným snížením sociálních dávek "jen radikalizovala situaci".

"Ústava lidem zaručuje důstojný život. To už v romských osadách neplatí," uvedl starosta obce, kde je mezi Romy 98procentní nezaměstnanost.

DÁLE ČTĚTE:
Další články o nepokojích na Slovensku

Policisté hlídkují u nákupního střediska v obci Raslavice v Bardějovském okrese na východě Slovenska, kde v noci vypukl požár a způsobil milionovou škodu. V souvislosti s ním zadržela policie 20letého muže. (27. února 2004)


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video