Zda a kdy přijede Barack Obama do Prahy, bude jasné nejdříve po jeho lednovém nástupu do úřadu.

Zda a kdy přijede Barack Obama do Prahy, bude jasné nejdříve po jeho lednovém nástupu do úřadu. | foto: Jim Young, Reuters

Obama by do Česka mohl přijet 2. dubna, těsně před summitem NATO

  • 49
Nový americký prezident Barack Obama by mohl přijet do Česka 2. dubna, tedy těsně před summitem NATO. Naznačila to česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová při setkání s novináři v Bruselu. O možných termínech se nicméně pořád jedná, nic není rozhodnuto. Oficiálně bude jasno nejdřív v lednu, kdy se Obama chopí funkce.

Praha už před nedávnem oznámila, že chce jako předsednická země EU uspořádat setkání lídrů sedmadvacítky s novým americkým prezidentem. Tím byl minulý týden zvolen Obama.

"Chceme pozvat Baracka Obamu na jaře, někdy v době kolem summitu NATO," řekla Milena Vicenová. "Jedná se o 2. dubnu," upřesnila. Vrcholná schůzka Severoatlantické aliance, kvůli níž se do Evropy sjedou lídři členských států NATO, je plánována na 3. až 4. dubna.

Datum Obamovy návštěvy pochopitelně zatím není jisté. Už jen proto, že Obama se funkce chopí až 20. ledna. "Do té doby nemůžeme nic oficiálně potvrdit," řekla iDNES.cz mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. "Každopádně tu ale nového amerického prezidenta kdykoliv rádi přivítáme."

Česká republika bude od prvního ledna předsedat Evropské unii. "Žezlo" převezme od Francouzů, jejichž prezident Nicolas Sarkozy podle premiéra Topolánka myšlenku summitu Obamy s evropskými lídry podpořil.

"To, že Obama bude v Evropě, je jisté. Zda bude neformální summit se sedmadvacítkou v Praze, se teprve rozhodne," řekl nedávno český předseda vlády.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video