Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Pilot s pasažéry vyskočili z vrtulníku. Soud řeší, proč sopka zabila 22 turistů

Turisté nedostali žádná bezpečnostní ani zdravotní varování, než v roce 2019 přistáli na nejaktivnější sopce Nového Zélandu, uvedl v úterý státní zástupce v Aucklandu. Při výbuchu sopky na ostrově Whakaari zemřelo 22 lidí, další byli těžce popáleni. Obvinění nyní čelí majitelé ostrova a vlastníci cestovní kanceláře, která výlety na Whakaari zprostředkovávala.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Tak jsem se koukl na ten dokument na Netflixu - ten je fakt dobrej - až na to, že tam nějak chybí vyskakování z vrtulníku. Když přemýšlím, jestli jsou hloupí tvůrci dokumentu, nebo pisálista nedouk Idnes, mám okamžitě celkem jasno.

0 0
možnosti

Podle všeho z vrtulníku vyskočil jen pilot, ovšem nikoli ve vzduchu, ale ještě na zemi.

0 0
možnosti
MM

re- neustale se opakujicich poznamek zdejsich "expertu" ze clenove tury VEDOME vlezli do hroziciho nebezpeci. NEVLEZLI

Nekteri pasazeri si turu predplatili az 2 mesice predem s vedomim, ze tura je BEZPECNA PROTOZE je nabizena Vyletnim strediskem lodi, ktere mj. zodpovida za bezpecnost nabizenych tur.

Pasazeri NEBYLI informovani o zmene stavu sopky a nebezpeci v den tury, netusili ze doslo ke zmene z bezpecnostniho stupne 1 na 2 v den vyletu.

Na vsech lodnich zajezdech vsichni pasazeri 100% spolehaji na instrukce lodniho Vyletniho strediska, ktere tury v kazdem pristavu zprostredkuje a vetuje z nabidek mistnich turistickych agentu a spolecnosti a s prihlednutim k jejich zkusenostem, mistni reputaci a spolehlivosti.

Vedi, ze Vyletni stredisko ZAJISTUJE bezpecnost tury a je opravnene kteroukoliv turu zrusit i treba jen par minut pred jejim zacatkem, pokud dostane od mistnich autorit varovani o potencialnim hrozicim nebezpeci pri navsteve pevniny. Civilni nepokoje, zaplavy, hurikan a jejich nasledky... i treba hrozici nebezpeci vybuchu sopky podle jeji cinnosti a prubezneho sledovani mistni geofyzikalni autoritou a jejich verdiktu.

Informace jim dodane rano v den vyletu byly "stupen 1" coz je normalni stav nevyhasle sopky. Vychazi z ni para a plyny, ale nehrozi nebezpeci vybuchu.

Jenze v kriticke rano nastala zmena a byl vyhlasen stupen 2, vyzadujici zvysenou opatrnost i varovani mozneho zhorseni podminek a doporuceni se mistu vyhnout. Tato dulezita informace NEBYLA lodi predana turistickou agenturou patrici majitelum ostrova.

-

Mimochodem - Vesuv a Etna take kouri a vystupuje z nich para a presto se na ne poradaji naprosto regulerni vylety. Na sopecne cinne Etne je dokonce nektere roky i dojezd etapy Gira. A semtam mezitim vybuchne. Podobne u jinych cinnych sopek, napr. pobliz Rabaulu na Nove Guineji, na Velkem ostrove souostrovi Havaj a jinde v Tichomori atd atd.

0 0
možnosti
TK

Teda nevím, ale prostý selský rozum říká, že když lezu do činný sopky, tak se mi může něco stát. I to nejmenší odfouknutí může mít fatální následky. To dojde každýmu, kdo má trochu průměrný IQ, nebo ne ?

0 1
možnosti
MM

kdyz vis, ze se jako pasazer muzes a take mas 100% spolehnout na hodnoceni od lodniho zprostredkovatele tury, ktery mj. dohlizi na jeji bezpecnost podle nejnovejsich informaci z mistnich zdroju, pak mas plny duvod verit, ze podminky tury jsou bezpecne, jinak by byla zrusena!

Jak jsem uz pripomnel nahore:

Vesuv a Etna take kouri a vystupuje z nich para a presto se na ne poradaji naprosto regulerni vylety mnoha tisici turistu. Na sopecne cinne Etne je dokonce nektere roky i dojezd etapy Gira.

Podobna situace je na ostrovech s aktivnimi sopkami v Tichomori a jinde. Turiste a turisticke zajezdy proste poslouchaji informace mistni geofyzikalni autority, ktera sopecnou cinnost sleduje 24/7.

0 0
možnosti
SB

Pilot s pasažéry z vrtulníku neskákal. Titulek je lživý! Autorka článku je prostě stvoření s IQ tajícího sněhu. Taky bych chtěl brát peníze za za psaní takovýchto výblitků.

7 0
možnosti
ML

No jo, fakulta sociálních věd...snad nečekáte opravdovou poctivou novinařinu?

0 0
možnosti
DN

Bezpecnostni a zdravotní varování?

Jak poučit člověka co je bezpečné na sopce, která je aktivní a kde vidí stoupat horkou páru ze země kolem sebe???

A zdravotní riziko? Ze muže přijít o život? Nebo, že s berlemi se tam špatně chodí a je to nevhodné pro tyto klienty?

Není to spíše špatně přeloženy článek překladačem a novinář se nad tím ani nezamyslel ?

0 1
možnosti
Foto

Koukam, ze prelozit a seskladat smysluplne clanek je stale neco nad vase sily :-D

6 0
možnosti
MM

par informaci, ktere autor clanku neuvedl a ktere jsou dulezite k pochopeni okolnosti

Turiste byli vesmes pasazeri lodniho zajezdu na megalodi Ovation of the Seas spolecnosti Royal Caribbean.... ktera ma z pripadu dost nahnano.

Vetsina navstevniku Whakataari, krome nekolika osob, ktere si od turistickych agentu v pristavu zakoupili soukromy vylet, si totiz zajistila misto nakupem poukazky od Vyletniho strediska na lodi.

Jeho napln prace je zprostredkovani vyletnich tur ve vsech pristavech a zorganizovani vyletnich skupin z lodi.

Vyjednavaji dost napred s "respektovanymi dopravnimi spolecnostmi a turistickymi agenty a byznysy" v pristavech a podle jejich informaci / nabidek urcuji program vsech tur v kazdem pristavu.

Seznam nabidek tur pro kazdy pristav je cestujicim dan obvykle s predstihem 2 mesicu pred odplutim a zustava otevren do 2 dnu pred navstevou kazdeho pristavu- pokud se kapacita nenaplni drive. Kazda z techto tur ale muze byt i treba v posledni chvili zmenena nebo ZRUSENA v pripade, ze lodni Vyletni stredisko obdrzi informace o hrozicim nebezpeci (od civilnich nepokoju po hrozici sesuvy pudy, nedavna zemetreseni, zaplavy atd) nebo ze provozovatel z nejakych vaznych duvodu nemuze turu uskutecnit.

Vsechny oficialni tury z lodi jsou kompletni balicky sluzeb od nastupu do cestovnich prostredku, pres detaily programu a navstevu definovanych mist, casovy rozvrh tury, pripadna inkluzivni obcerstveni po navrat na lod.

Pokud ma nektera oficialni tura zpozdeni, lod na jeji cleny musi pockat protoze tura byla zajistena lodnim Vyletnim strediskem.

Jednim z dulezitych ukolu strediska je overeni bezpecnosti vybranych tur komunikaci s provozovateli, kontrolou jejich zaruk a reputaci provozovayele. Pasazeri lodi totiz automaticky ocekavaji, ze za sve (nemale) penize, dostanou nejen zajimavy vylet podle popisu, ale take spolehnuti, ze je o jejich bezpeci postarano.

1 0
možnosti
MM

PS. Tura na ostrov Whakataari v prosinci 2019 jela z pristavu Tauranga, na velmi malebnem vychodnim vybezku Severniho ostrova Noveho Zelandu.

Navstivili jsme s manzelkou Taurangu behem lodniho zajezdu s Dawn Princess/Princess Cruises v unoru 2011. Mohu potvrdit, ze seznam tur poradany v dobe nasi navstevy byl pestry a zajimavy.

Seznam nasich tur neobsahoval vylet na sopecny ostrov Whakataari. Pokud by byl, nebrali bychom to.

Udelali jsme si dopoledni navstevu mesta a odpoledne jsme stravili v termalnich laznich nedaleko pristavu, primo pod mistnim 230m vysokym Mt. Maunganui, odkud jsou nadherne vyhledy. Take vyhasla sopka, jako nespocet na NZ, ale ne-aktivni.

Nekteri pasazeri zvolili celodenni vylet do Rotoruy, zname svymi horkymi prameny, gejziry a bublajicimi jezirky horkeho bahna. Suma sumarum: spousta zajimaveho na vyber, nemusi se jezdit na nejaky sopecny ostrov.

Clovek ale pri vyletech nikdy nevi .....pres veskera zabezpeceni se muze prihodit neco neocekavaneho. Nas zajed o par dni pozdeji zakotvil v Lyttletonu, pristavu postavenem v kaldere stare vyhasle sopky, asi 12km od centra velmi krasneho mesta Christchurch. To bylo postizeno zemetresenim v nedaleke oblasti Canterbury 5 mesicu drive (Richter 7.1) Ve meste byly dosud patrne skody na nekterych objektech a porad jeste byly pocitovany mensi otresy.

Pouhych 16 dni po nasi navsteve ale zasahlo Christchurch velke zemetreseni, pry "aftershock" po tom predchozim. Tentokrat 6.2 Richtera, ale nasledky pro mesto neskonale horsi, protoze epicentrum bylo necelych 7 km od stredu mesta, v pahorkatine smerem k pristavu. Tam, kde jsme byli s nasi skupinou na kopci na vyhlidce, uvolnilo zemetreseni balvany, ktere zabily nekolik turistu, poskodilo pristav a budovy v Lyttletonu, ale nejhure bylo ve meste Christchurch. Celkem zahynulo 185 osob. Nadherna katedrala se zborila a stred mesta byl jak po vybuchu.

0 0
možnosti
MM

"Že jde o oblak páry a plynu o teplotě 100 stupňů Celsia, který na ně každou chvílí dopadne, "

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/novy-zeland-whakaari-erupce-sopka-turiste-krater-soud.A230711_184242_zahranicni_mgn

Pane redaktore, nechybi vam u te teploty nahodou jedna nula?

0 0
možnosti
JH

J62a66n 53H31a90j32s82k51ý

13. 7. 2023 18:55

Někdo chce do sopky, někdo čtyři kilometry pod hladinu k Titaniku, někdo lyžovat ve velehorách na Aljašce . Někdo si pokecat s kamarády u piva. Kdo tu asi bude žít déle? A za míň peněz? Neboli: Peníze nejsou všechno a nebo kdo chce kam pomozme mu tam.

6 4
možnosti
Foto

To je blábol. Je daleko větší pravděpodobnost, že vás přejede auto na přechodu při cestě do práce, než s vámi vybouchne sopka. Dokonce i ta pravděpodobnost, že vám zaskočí řízek při domácím obědě je vyšší.

8 5
možnosti
Foto

Byl jsem tam a riziko je tam cítit ve vzduchu. Jestli si to někdo představuje jako procházku růžovým sadem, tak ať se raději podívá na videa na YouTube.

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Matka oběti střelby na fakultě přišla v šatech s výzvou, ať Rakušan odstoupí

6. června 2024  9:17,  aktualizováno  15:52

Matka Elišky, jedné z obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy před vánočními svátky...

Turek pod tlakem. Ruší debaty a promazal si sítě. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  15:48

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Opilý řidič trefil strom, na rozdíl od dvou spolujezdců vyvázl bez zranění

6. června 2024  15:43

Řidič BMW havaroval ve středu večer v Třeboni na Jindřichohradecku. Náraz do stromu zdemoloval...

Polské vojáky odvedli v poutech. Vystřelili varovné výstřely před migranty

6. června 2024  15:20,  aktualizováno  15:42

Pobouření v Polsku vyvolalo počínání vojenské policie, která zatkla a v poutech odvedla tři vojáky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!