Lidé se v novozélandském Christchurchi loučí s oběťmi teroristického útoku....

Lidé se v novozélandském Christchurchi loučí s oběťmi teroristického útoku. (19. března 2019) | foto: Reuters

Jsem blízko odpuštění, míní vdova po oběti masakru. Tarranta čeká rozsudek

  • 66
V pondělí začne na Novém Zélandu čtyřdenní soudní jednání, na němž má být vynesen rozsudek nad Brentonem Tarrantem, který loni zabil 51 lidí ve dvou mešitách v novozélandském Christchurchi. Muži hrozí doživotní vězení s možností podmínečného propuštění po 17 letech. Soud mu možnost podmínečného propuštění může nicméně odejmout.

Australan zpočátku vinu popíral, letos v březnu se ale nečekaně ke svým činům přiznal. Soudce Cameron Mander na úvod soudního jednání vyslechne prohlášení 66 přeživších útoku a příbuzných obětí.

Mezi nimi je i Hamimah Tuyanová, jejíž manžel Zekeriya byl jednou z Tarrantových obětí. „„Můj muž byl velmi velkorysý a vždycky myslel na ostatní. Neublížil by mouše,“ vzpomíná Tuyanová, která přicestovala ze Singapuru na Nový Zéland, aby se mohla jednání účastnit.

Tarrant, který se většiny dosavadních slyšení účastnil prostřednictvím videokonference, by tentokrát měl být v soudní síni osobně přítomen. Před vynesením verdiktu bude mít 29letý muž, označovaný za pravicového radikála, možnost také promluvit. Tarrant se hájí sám.

Soudní slyšení se bude konat za přísných bezpečnostních opatření. Přímý televizní přenos ze soudní síně je zakázaný, stejně jako průběžně aktualizovaný písemný online přenos.

Soudce Mander bude namísto toho po jednotlivých částech soudního jednání informovat média, co mohou z průběhu soudu zveřejnit. Důvodem je především snaha zabránit Tarrantovi v šíření ultrapravicové ideologie, a to včetně například neonacistických gest.

„Máme spoustu hrdinů a celou muslimskou komunitu, která se stále uzdravuje. A máme 51 mučedníků,“ popisuje Tuyanová pro BBC. „Doufám, že až budou naši chlapci dost staří, budou hrdí na svou mámu, která uprostřed pandemie cestovala osm a půl tisíce kilometrů, aby viděla, že vrah jejich otce půjde do vězení na hodně dlouhou dobu,“ řekla.

Útočník z Christchurch vysílal střelbu na webu (15. března 2020):

Tarrant na mešity v Christchurchi na novozélandském Jižním ostrově zaútočil při pátečních modlitbách 15. března loňského roku, na lidi střílel z poloautomatických zbraní. Čelí obvinění z vraždy 51 osob, z pokusu o vraždu dalších 40 a z terorismu.

Svůj krvavý útok Australan nahrával a vysílal v přímém přenosu na internetu. Krátce před činem Tarrant také rozeslal obsáhlý manifest, v němž se označil za rasistu. Napsal, že ho k útoku přivedly protiimigrační motivy a že k myšlenkám na odplatu dospěl během cesty po Evropě, kde ho rozhněvali migranti. 

Za svůj hlavní zdroj inspirace označil norského ultrapravicového atentátníka Anderse Breivika, který v roce 2011 v norské metropoli Oslo a na ostrově Utoya zabil 77 lidí.

Příští týden bude pro Novozélanďany těžký

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, která byla loni za své spontánní solidární postoje vůči rodinám postiženým útokem navržena na Nobelovu cenu míru, uvedla, že příští týden bude pro mnoho lidí na Novém Zélandu nesmírně těžký.

„Žádné mé prohlášení asi nemůže zmírnit trauma, které tento týden přinese,“ řekla v neděli novinářům premiérka, která se krátce po útoku zapřisáhla, že už nikdy nevysloví útočníkovo jméno a nedopřeje mu tak publicitu.

Tříletá podmínka za schvalování masakru muslimů platí, rozhodl soud

Soudní jednání bude překládáno do osmi jazyků tak, aby mu rozumělo co nejvíce členů různorodé novozélandské muslimské komunity, uvedla agentura AFP. 

Přeživší útoku a příbuzní obětí, kteří se nedostanou do hlavní jednací síně, budou moci sledovat soudní slyšení přes video v sedmi dalších místnostech. Dodržena tak budou pravidla, která kvůli šíření koronaviru nařizují společenský odstup. Podle AFP byli všichni zavraždění muslimové a byli mezi nimi i staří lidé, ženy a děti.

„Neměla jsem moc času přemýšlet, jak se ohledně něj (Tarranta) cítím. Doufám, že budu klidná, chladná a rozvážná,“ dodala Tuyanová. Někteří z přeživších a pozůstalých už vrahovi odpustili. „Abych byla upřímná, (k odpuštění) už mám blízko i já,“ uzavírá vdova.

Útočníci postříleli v novozélandských mešitách 50 lidí (15. března 2019):

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video