Belgický předseda sněmovny Van Rompuy.

Belgický předseda sněmovny Van Rompuy. | foto: Profimedia.cz

Novou belgickou vládu zkusí sestavit dosavadní předseda sněmovny

Sestavením nové belgické vlády byl pověřen dosavadní předseda poslanecké sněmovny Herman Van Rompuy, oznámil královský palác. Demisi předchozí vlády, v jejímž čele stál Yves Leterme, přijal král Albert II. v pondělí.

Jednašedesátiletý Van Rompuy je stejně jako jeho předchůdce vlámský křesťanský demokrat. Byl označován za jednoho z čelných favoritů na premiérskou funkci. Pověření údajně přijal až po delším váhání.

Zpráva o jeho jmenování přišla jen pár hodin poté, co se objevily dohady, že někdejší premiér Wilfried Martens vzdává hledání schopného kandidáta. Údajně nemohl najít nikoho, kdo by vyhovoval všem stranám a byl by ochotný ujmout se sestavování vlády.

Letermeova vláda odstoupila poté, co byla obviněna, že vyvíjela tlak na soud, aby rozhodl ve prospěch jejího návrhu řešení krize jedné významné banky.

Leterme obvinění odmítl. Jeho vláda, složená ze zástupců pěti stran, byla ve funkci od března. Prozatím zůstává pro vyřizování běžné agendy ve funkci až do sestavení nového kabinetu. - čtěte Belgický král přijal rezignaci vlády, jméno nového premiéra zatím neřekl

Příčinou opakujících se vládních krizí v Belgii jsou spory mezi vlámskou a valonskou (frankofonní) částí země. Ekonomicky silnější Vlámové žádají větší autonomii. Loni se dokonce objevily i obavy, že se Belgie rozpadne. - přečtěte si Zastánci dělení Belgie se ohánějí Československem

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video