Komentátor Gene Weingarten ve svém textu napsal, že by indické jídlo nikdy...

Komentátor Gene Weingarten ve svém textu napsal, že by indické jídlo nikdy nevzal do úst. | foto: Profimedia.cz

To mě jíst nedonutíte. Novinář žertoval o indické kuchyni, musel se omluvit

  • 66
Komentátor listu The Washington Post Gene Weingarten se omluvil za humorný sloupek, který mu vyšel minulý týden. Napsal v něm, že indická kuchyně je „založená pouze na jednom koření“ a že patří mezi jídla, která by „nikdy nevzal do úst“. Po vydání článku se na něj snesla vlna kritiky.

Článek s titulkem „Tato jídla mě sníst nedonutíte“ vyšel minulý čtvrtek. Weingarten v něm označil několik potravin, které by do úst nikdy nevzal, například lískové ořechy nebo ančovičky. A zařadil k nim celou indickou kuchyni. 

Pokud jde o indické jídlo, napsal, že „pokud máte rádi indické kari, hurá. Máte rádi celou indickou kuchyni!“ Uvedl, že tomu nerozumí už z kulinářského principu. „Je to, jako kdyby Francouzi schválili zákon, jenž požaduje, aby každé jídlo bylo s rozdrcenými šneky,“ dodal ve svém komentáři.

Ilustrace, kterou připojil, zobrazuje kníratého muže s bryndákem, který ohrnuje nos nad lžící jídla, které se mu nabízí. 

I když se jednalo o humorný sloupek, jeho prohlášení vyvolala nevoli. „Je to nepřesné,“ ohradili se někteří. Výhrady měla i indická americká autorka a modelka Padma Lakshmi, která moderuje soutěž amatérských kuchařů Top Chef na televizi Bravo.

Přidala se i indicko-americká herečka a scenáristka Mindy Kalingová. Na Twitteru napsala: „Nemáte rádi nějakou kuchyni? Fajn. Ale je opravdu zvláštní cítit na to, že jistou kuchyni nemáte rádi, hrdost. Můžete něco nemít rádi i v tichosti.“ 

Weingarten se v pondělí na svém twitterovém účtu omluvil. Uznal, že jeho sloupek byl urážlivý, a sám sebe označil za ignoranta.

„Měl jsem pojmenovat jedno indické jídlo, ne celou kuchyni. Uvědomuji si, že to působilo urážlivě. Omlouvám se. A ano, kari není pouze jedno koření, je to směs,“ napsal.

CNN Business poté řekl, že si myslel, že lidé sloupek nebudou brát vážně. Vždyť ani on sám sebe vážně nebere. „Byl to špatný odhad. Chápu, proč jsou z toho lidé rozčílení,“ poznamenal.

Příspěvek přepsal a odstranil v něm nepřesnosti. „Předchozí verze tohoto článku nesprávně uvedla, že indická kuchyně je založena na jednom koření – kari,“ píše na začátku. „Ve skutečnosti je to velmi rozmanitá kuchyně a používá mnoho směsí koření. Článek byl opraven.“ 


Video