Nový systém aktivního odporu

Nový systém aktivního odporu | foto: ČTK

Nová americká zbraň míří teplem pod kůži

  • 17
Američtí vojáci v Iráku dostanou brzy novou zbraň, která nebude zabíjet. Protivníka dočasně ochromí, ale nezanechá trvalé zdravotní následky. Systém nazvaný ADS vysílá mikrovlny, které přivodí nepříteli nesnesitelné pálení kůže.

INFOGRAFIKA:  
Systém aktivního odporu

Zejména v Iráku si Američané od novinky pojmenované Active Denial System (Systém aktivního odmítnutí) slibují, že zamezí zbytečným úmrtím civilistů. Ti se totiž často stanou nevinnými oběťmi přestřelek s radikály. Využít se dá i při zvládání davů.

První vozidlo Humvee, na kterém je vysílač a anténa ADS, by měla americká armáda v Iráku dostat ještě letos. Celkem by do armádní výzbroje mělo přijít patnáct takových vozů.

Vysílač ADS vytváří na frekvenci 95 gigahertzů paprsek energie, který je pak pomocí antény nasměrován na cíl, tedy člověka. Energie proniká jen několik desetin milimetru pod kůži, kde vyvolává pocit nesnesitelného pálení. Pocit ustává, když se systém vypne nebo se cíl dostane mimo paprsek, popisuje účinky ADS server globalsecurity.org.

Obranná reakce lidského těla na pocit bolesti nutí zasaženého člověka stáhnout se během desetin sekundy zpět. Vědci reakci zasaženého přirovnávají k tomu, když někdo sáhne například na rozžhavená kamna.

Vývoj ADS stál podle globalsecurity.com v posledních deseti letech asi 40 milionů dolarů. Testování probíhalo na zvířatech i lidských dobrovolnících. Jedním z nich byl i Rich Garcia, mluvčí laboratoří amerického vojenského letectva, které ADS vyvinuly.

"Ze začátku to je, jako když se otevřou dvířka od trouby a cítíte závan tepla. Během zlomku sekundy je to ale nesnesitelné," citovala jeho slova agentura ČTK.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video