Diskuze

Poničená katedrála očima odborníků: plameny sežehly vitráže, věž i krovy

V katedrále Notre-Dame začalo hořet v oblasti střechy a zasaženy tak byly nejprve pozdější prvky stavby, a ne to nejcennější. S plameny ale hasiči bojovali několik hodin a podle odborníků může být pro slavnou stavbu fatální. Například vzácné skleněné vitráže jsou kvůli žáru nenávratně zničeny.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Velkou část cenných uměleckých a liturgických předmětů se z hořícího chrámu Notre-Dame podařilo zachránit, oheň nezničil ani rozetová vitrážová okna a ušetřil i obří varhany - jedny z nejznámějších a největších na světě. Nástroj s 8000 píšťalami byl postaven v první polovině 18. století a plameny ho nakonec nezachvátily. Umělecká díla postupně převezme muzeum Louvre, které zajistí i zrestaurování těch, která byla poškozena. "Významné malby v pařížské Notre-Dame neutrpěly ohněm, ale kouřem... Budou moci být přemístěny pravděpodobně počínaje pátkem a převezeny do Louvru, kde budou odvlhčeny a zrestaurovány," řekl dnes novinářům francouzský ministr kultury Franck Riester.

1 0
možnosti
Foto

I45v33a55n 45M82a73r98e51k

16. 4. 2019 12:05

Ty protichůdné zprávy a informace, to je něco neskutečného, jeden by pomalu uvěřil, že se vlastně vůbec nic nestalo. ;-(

1 0
možnosti

tak pry vitráže to přečkali, by mě zajímalo kde ti odborníci, berou informace?

2 0
možnosti

I74v39a91n 73H71o52l76a34s

16. 4. 2019 15:13

Někteří možná tam, kde vy pravopYs.

0 0
možnosti

Doufejme, že katedrála vydrží.

1 0
možnosti

Hlavně, že se o tym vyjadřujou borci, kteří v životě nevzali lopatu do ruky. Ja postavil dva baraky, takže o tym vim svoje. Navíc když Francouzi na všechno najímají gastarbajtry, tak ta robota nikdy nebude v takove kvalitě. To mají z té EU, chtějí cizince na práci a potom jim málem padají katedrály, protože je to zfušované. Jinak proč média neřeknou, kdo to udělal ? To je pro mě nejdůležitější otázka. Že by zase nějaká skupina o které se nesmí mluvit ?

4 3
možnosti

ta katedrala se jim rozpadala uz leta, kusy padaly lidem na hlavy, byla tim notoricka, ale porad nebyly penize na opravu.

Nakonec je nasli, dali se do toho, oprava mela trvat asi 2 roky, cast pamatek zevnitr odvezli do Louvru, kde je uskladnili.

Ted do toho prisel pozar a rada Parizanu mluvi o tom, ze pozar bylo nestesti, o nemz se nemluvilo v podminecnem case "kdyby" ale "az se to stane".

1 0
možnosti

Podle těch fotek z interiéru to dopadlo opravdu lépe, než se zdálo. Večer jsem ztrácela naději, ale teď už mám pocit, že to opraví a ještě se tam podívám.

1 0
možnosti

Vznik pozaru muze souviset se stavebnimi pracemi,a zaroven byt umyslny. Tohle uz se podle me nikdy nedovime, nikdy nezjistime pravdu.

8 2
možnosti

Takže možnosti jsou asi jen tři:

1. opravdu nehoda spojená s rekonstrukcí

2. muslimská pomsta za pálení koránu atd.

3. zapálení někým kdo nesnáší muslimy s úmyslem to na ně hodit a v touze rozdmíchat další vlnu nenávisti a nepokojů.

Asi bude těžké se dobrat pravdy. Navíc je spousta lidí, kteří nebudou výsledku vyšetřování věřit ať bude jakýkoliv.

Těžká situace a nesmírná škoda té krásné stavby.

4 0
možnosti

Docela mě překvapuje vyjádření o vitrážích, když M. Picaud z organizace Firends of Notre Dame tvrdí, že rozety, které byly hořící střeše nejblíže, vydržely.

0 0
možnosti

P95a36v32e65l 35K79ř26í72ž

16. 4. 2019 10:10

Rozety vydržely, vitráže jsou zničeny. To není v rozporu.

3 0
možnosti