VIDEO: Pád věže a zpěv. Nejsilnější momenty z požáru Notre-Dame

  • 214
Pondělní požár pařížské katedrály Notre-Dame se zatajeným dechem sledoval celý svět. Boj hasičů s ničivým živlem měl během večera a noci několik silných momentů. Tím nejhorším byla pro mnohé Francouze zcela jistě chvíle, kdy oheň pohltil úzkou věž, která výheň nevydržela a zřítila se k zemi.

Štíhlá prostřední věž pařížské Dámy přežila dvě světové války, v pondělí však padla. Lidé na místě boj hasičů sledovali mlčky, ale ve chvíli, kdy plameny věž úplně pohltily a rozlomily ji na dva kusy, se z přihlížejícího davu ozval nářek. 

Právě toto byl pro Francouze, ale i pro zbytek světa jeden z nejtěžších momentů ničivého požáru. Mnozí se pak začali modlit, aby Notre-Dame svůj boj vyhrála. A během večera přidali i několik písní. Na březích Seiny tiše zněla třeba Ave Maria nebo francouzská hymna.

S plameny zápasilo kolem čtyř set hasičů. Z interiéru se jim podařilo zachránit některé významné relikvie, trnovou korunu i roucho svatého Ludvíka. Nenávratně pryč jsou však dvě třetiny střechy více než 850 let staré stavby.

Francouzský prezident Emmanuel Macron večer v emotivním projevu slíbil národu, že společně katedrálu opraví. „Je to základ naší historie a náš osud,“ řekl. Vyhlásil také mezinárodní sbírku a svůj příspěvek už přislíbilo několik světových boháčů. 

Mezi nimi například miliardář François-Henri Pinault, který na opravy věnuje 100 milionů eur, nebo majitel koncernu LVMH Bernard Arnault s rodinou. Ta na katedrálu přispěje ještě o 100 milionů eur víc.

Hasiči už v minulosti hašení katedrály Notre-Dame nacvičovali:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video