Vnitřek ikonické pařížské katedrály Notre-Dame (5. března 2010)

Vnitřek ikonické pařížské katedrály Notre-Dame (5. března 2010) | foto: Profimedia.cz

Korektní disneyland. Plány na úpravu katedrály Notre-Dame vzbudily kritiku

  • 264
Plány rekonstrukce slavné pařížské katedrály Notre-Dame poničené požárem vzbudily pobouření u některých komentátorů a architektů. Podle nich přidání modernějších prvků změní katedrálu v disneyland. Iniciátoři změn kritiku odmítají.

Katedrála poškozená před dvěma lety ohněm má být znovuotevřena v roce 2024. Otec Gilles Drouin, který je odpovědný za její přestavbu. řekl agentuře AFP, jaké změny by rádi učinili.

Zatímco vnějšek katedrály zůstane nezměněn, uvnitř stavby návštěvníky čekají nová překvapení. Tradiční slaměná křesla budou nahrazena pohodlnějšími lavicemi, z nichž každá bude bude mít vlastní lampičku, která poskytne intimnější, „jemnější světlo“.

Návštěvníci už nebudou vstupovat bočními vchody, ale velkými dveřmi. Na místě málo využívaných zpovědnic budou instalována umělecká díla z šestnáctého až osmnáctého století „v dialogu s objekty moderního umění“.

Katedrála návštěvníkům nabídne „objevnou cestu od severu k jihu, od stínu ke světlu,“ která jim zobrazí hlavní momenty z Bible. Část z ní se bude týkat i ekologických témat, podotýká list The Times

Na stěny budou promítány citáty z Bible v různých jazycích. Podle Drouina je cílem představit Notre-Dame i těm jedincům, kteří nejsou obeznámeni s křesťanskou kulturou. „Čínští návštěvníci nemusí nutně rozumět Narození Páně.“

Drouin představí příští týden detailní plány změn Komisi pro národní dědictví a architekturu, která je nejdřív musí schválit. Už nyní ale vzbudily značné pobouření.

Britský konzervativní týdeník The Spectator napsal v souvislosti s plánovaným přizpůsobením se zahraničním návštěvníkům, že nový design učiní z posvátného místa „politicky korektní disneyland“. Před disneyfikací katedrály varoval i oceňovaný pařížský architekt Maurice Culot, podle něhož se z ní stane „velmi dětinský a triviální“ zábavní park.

„Není úlohou duchovenstva rozhodovat o designu interiéru. Nejsou náhražkou odborníků,“ prohlásil architekt. Vyzval stát, ať zabrání „neopatrné“ rekonstrukci katedrály.

Laserové paprsky, prosklené věže? Macron musel změny Notre-Dame odmítnout

Drouin kritiku odmítá. „Katedrála byla vždy otevřena umění ze současného období,“ říká. Odkazuje na velký zlatý kříž od sochaře Marca Couturiera, který do Notre-Dame v roce 1994 nechal instalovat kardinál Lustiger.

Výstavba Notre-Dame byla zahájena v roce 1163 a po 182 letech, tedy roku 1345, byla dokončena. V dubnu 2019 ji zachvátil obrovský požár, při němž se propadla část střechy a zřítila se jedna ze štíhlých věží.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video