Špicberky | foto: Zdeněk Chvoj

Rus přepadl banku za polárním kruhem. Stráví 14 měsíců v norském vězení

  • 26
Norský soud poslal na čtrnáct měsíců do vězení Rusa Maxima Popova za ozbrojené přepadení. Uloupil 70 000 norských korun (184 000 korun) z banky na souostroví Špicberky ve městě Longyearbyen, což bylo vůbec první loupežné přepadení v této odlehlé části na severu Norska. Vzápětí po akci ho policie zadržela.

Loupež Popov provedl loni v prosinci, soud se konal nyní. Policie se domnívá, že devětadvacetiletý Rus přijel spáchat sebevraždu, ale možná měl i jiný plán. Nechtěl se za žádnou cenu vrátit do Ruska.

Policejní velitel Vidar Aresen stanici BBC sdělil, že Popov byl odsouzen spíše než za loupež za ohrožování střelnou zbraní. Zadržen byl hned po přepadení banky a všechny peníze se našly. Nic nenasvědčuje tomu, že chtěl z ostrova uprchnout. To by v oblasti téměř bez silnic a s řídkou lodní nebo leteckou dopravou nikoho příčetného nemohlo ani napadnout.

Ze soudní dokumentace vyplývá, že Popov si vybral Špicberky, ležící 1000 kilometrů od severního pólu, když zjistil, že se tam dá snadno získat zbraň. Na souostroví se prodávají pušky jako ochrana proti ledním medvědům.

11.ledna 2019 v 23:18, příspěvek archivován: 09.května 2019 v 13:27

Longyearbyen, Svalbard, is the unlikely site of an armed bank robbery #news #robbery #Norway https://t.co/EG8gTwMmRq https://t.co/AOW2FUoHGp

Kriminalita je na Špicberkách téměř neznámá věc. V Longyearbyenu, který nemá ani 3000 obyvatel, v zimě teplota klesá až ke 40 stupňům Celsia pod nulou. Popov si trest odpyká na norské pevnině, neboť na Špicberkách věznice nemají.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video