Bývalý norský ministr rybolovu Per Sandberg se svou přítelkyní Bahareh...

Bývalý norský ministr rybolovu Per Sandberg se svou přítelkyní Bahareh Letnesovou (10. srpna 2018) | foto: AP

Míšení ras a kultur je nepřípustné, hlásá norský politik. Randí s Íránkou

  • 312
Norsko žije skandálem kolem bývalého ministra za protiimigrační a populistickou Pokrokovou stranu Pera Sandberga, který má poměr s o třicet let mladší íránskou přistěhovalkyní. Politik, který před třemi dny odstoupil z čela ministerstva pro rybolov, přitom doposud hlásal, že míšení ras, kultur a náboženství je v Norsku nepřípustné, pokud se má v zemi zachovat mír.

Sandberg, který brojí proti muslimům a varuje před tím, aby na norských fjordech nezačal vládnout islámský zákon šaría, našel zalíbení ve 28leté Íránce Bahareh Letnesové.

Těžko by s ní však mohl být, pokud by Norsko uplatňovalo opatření, která chce Sandberg zavést. Právě on totiž řekl, že je třeba uzavřít hranice pro „Neevropany“, nasazovat elektronické náramky azylantům a deportovat ty imigranty, kteří jezdí na dovolenou do svých domovských zemí. 

Politik se ovšem obvinění z rasismu brání. Když mu to vyčetl jeden z imigrantů, soudil se s ním, obviněný nakonec vyfasoval pokutu 3 000 norských korun (8 000 Kč). 

Osmapadesátiletý Sandberg před třemi dny rezignoval z postu ministerstva rybolovu kvůli porušení protokolu při své nedávné soukromé cestě do Íránu, kam jel se svou íránskou přítelkyní. Vládním kolegům o sobě nedal vědět a vzal si s sebou služební mobilní telefon s citlivými informacemi. Porušil tím nejen bezpečnostní, ale také etická pravidla. 

Vzápětí se tak stal terčem ostré kritiky opozice. Fakticky prý legitimizoval íránský autoritářský režim. Údajně se měl totiž zúčastnit i oslav islámské revoluce, která vyvrcholila v roce 1979 pádem režimu šáha Rezy Pahlavího.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video