Expresionistické dílo norského malíře Edvarda Muncha Výkřik | foto: Profimedia.cz

Aktivisté se chtěli přilepit ke slavnému obrazu, žádali konec těžby ropy

  • 136
Dva norští klimatičtí aktivisté z organizace „Stop těžbě ropy“ se pokusili přilepit k Munchově Výkřiku. Zaměstnanci muzea v Oslu, kde se slavný expresionistický obraz z konce 19. století nachází, však pohotově zasáhli. Na místo přivolali policii, která zadržela tři aktivisty - ten třetí dvojici natáčel, uvedla norská tisková kancelář NTB.

„Křičím, když lidé umírají,“ vykřikuje jeden z aktivistů, zatímco si maže ruce lepidlem, na videu zachyceném v norském Munchově muzeu. „Křičím, když zákonodárci ignorují vědu,“ volá na pořízených záběrech druhý.

„Vedeme kampaň proti Výkřiku, protože je to snad nejslavnější norský obraz,“ uvedla mluvčí aktivistů Astrid Remová. Norsko je významným producentem a vývozcem ropy a zemního plynu, což aktivisté kritizují.

Podle informací ABC News šlo o pokus klimatických aktivistů z norské organizace „Stopp oljeletinga“ - norsky Stop těžbě ropy. Aktivisté uvedli, že „chtěli vyvinout tlak na zákonodárce, aby zastavili těžbu ropy“.

Muzeum místnost pro návštěvníky dočasně uzavřelo. Obraz je nicméně krytý sklem, a proto se zbytky lepidla nachází jen na skleněném držáku, vyjádřila se galerie.

Aktivisté polili Monetův obraz bramborovou kaší, pak se přilepili ke zdi

Protest norského hnutí Stop těžbě ropy je dalším z řady podobných akcí poslední doby. V říjnu ekologické aktivistky z hnutí Zastavme ropu v londýnské Národní galerii vychrstly na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha rajčatovou polévku. Při protestu v Postupimi aktivisté potřísnili bramborovou kaší dílo impresionisty Claudea Moneta.

V Nizozemsku soud odsoudil dva Belgičany, kteří se přilepili k obrazu Jana Vermeera Dívka s perlou a polili ho polévkou. V Římě protestující polili hrachovou polévkou obraz Vincenta van Gogha.

Počátkem listopadu se aktivisté ve španělském muzeu Prado přilepili ke Goyovým obrazům, taktéž s cílem upozornit na nutnost razantnějších opatření v boji se změnami klimatu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video