Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MAFRA

Noční bouře ochromila německá letiště, blesky zranily dva lidi

  • 14
Severním Německem se v noci na úterý přehnala mohutná bouře. Přívalové deště zaplavily sklepy a ulice v Hamburku a způsobily kolaps v dopravě. Bouře omezila provoz na dvou berlínských letištích, v Hamburku zasáhl blesk muže v kanceláři.

Bouře si vyžádala desítku zraněných a v řadě míst způsobila značné materiální škody. "Postižené je celé město," řekl mluvčí hamburských hasičů. Zaplaveny byly také podjezdy a vstupy do metra.

Vydatné srážky doplnilo krupobití. Voda zaplavila i sklepní prostory obchodů, kancelářských budov, hotelů i divadel.

Bouřky v Česku

Vyplavily metro, zničily střechu kina

Muž, který byl poblíž úderu blesku, je těžce raněn. "Seděl u okna v kanceláři v sedmém patře a zasáhl ho elektromagnetický impulz," vysvětlil mluvčí hasičů. Záchranáři ho museli odvézt do nemocnice. 

Také v Neubrandenburgu ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko byla doma zraněna pětašedesátiletá žena, když poblíž udeřil blesk.

Doprava v Hamburku kvůli lijákům zkolabovala. Tamní letiště krátkodobě odřeklo všechny starty i přistání a příměstské vlaky nabíraly několikahodinová zpoždění.

Bouře omezila Tegel i Schönefeld

Hasiči jen za čtyři hodiny provedli téměř 1 100 zásahů, které souvisely s rozmary počasí. V Berlíně se potýkali se zaplavenými sklepy, především na jihovýchodě města a v centru, popadanými stromy a ulámanými větvemi.

Vichřice s lijákem řádila nad hlavním městem asi hodinu a půl. Je hlášeno mnoho materiálních škod, několik lidí utrpělo lehčí zranění. Omezena byla doprava na obou berlínských letištích Tegel a Schönefeld. Kroupy a silný vítr zapříčinily zpoždění letů.

Nepřízni počasí čelilo také Severní Porýní-Vestfálsko. Bouřka ale oproti té víkendové napáchala méně škod. V neděli ve městě Königswinter nedaleko Bonnu zahynula při bouři třináctiletá dívka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video