Laureát Nobelovy ceny Theodor Hänsch

Laureát Nobelovy ceny Theodor Hänsch - Fyzik Theodor Hänsch získal, společně s Američany Royem Glauberem a Johnem Hallem, Nobelovu cenu za výzkum částic světla. | foto: Michaela Rehle, Reuters

Nobelovu cenu získali fyzici za výzkum světla

  • 16
Nobelovu cenu za fyziku letos získala trojice vědců za optiku. Američané Roy Glauber, John Hall a Němec Theodor Hänsch se věnovali výzkumu chování částic a barvy světla. Pomohli rozvoji laserů.

Laureáty oznámili ve Stockholmu členové Švédské královské akademie. "Letos jsme Nobelovu cenu rozdělili mezi tři fyziky, kteří bádali na poli optiky," stojí v prohlášení výboru.

"Roye Glaubera jsme ocenili za jeho teoretický popis chování částic světla. Jeho objevy umožnily rozlišovat mezi tepelnými zdroji světla (jako jsou například žárovky) a lasery," zdůvodnil výbor ocenění výzkumníků.

"John Hall a Theodor Hänsch zase vědě přispěli rozvojem laserové spektroskopie," doplnil.

Význam objevů spočívá v tom, že umožňují měřit frekvence s přesností na 15 desetinných míst a konstruovat lasery s mimořádnou ostrostí barev, stejně jako mimořádně přesná čtecí zařízení pro všechny části světelného spektra.

Výsledky jejich práce podle komise pomohou při vývoji vysoce přesných hodin, měření škodlivých látek v ovzduší či zlepšování globálního navigačního systému GPS.

Práce oceněných vědců dala i odpověď na otázky, jak a v čem se liší světlo plamenu svíčky od světla v paprsku, který čte informace v přehrávači CD. Výsledky jejich objevů by mohly být v budoucnosti využity v telekomunikacích nebo kosmonautice.

Trojice si bude muset rozdělit odměnu 10 milionů švédských korun. Osmdesátiletý Glauber získá polovinu (přes 16 milionů korun), druhá polovina skončí u 71letého Halla a 63letého Hänsche.

Letošní Nobelovy ceny začala komise rozdávat v pondělí. Za medicínu si ocenění odnesli Australané Barry Marshall a Robin Warren, kteří přispěli k objevu bakterie Helicobacter pylori. Ta je hlavním viníkem vzniku žaludečních vředů. - více zde

Ceny a finanční odměny si laureáti převezmou 10. prosince.

Laureáti Nobelovy ceny za fyziku od roku 2001

  • 2005 - Roy J. Glauber, John L. Hall a Theodor W. Hänsch za výzkum chování částic světla a jejich barev.
  • 2004 - David J. Gross, H. David Politzer a Frank Wilczek za výzkum nejmenších známých částic - kvarků. Přispěli tím k hledání odpovědí na otázku, jaké síly vytvářejí vše, co člověka obklopuje.
  • 2003 - Alexej A. Abrikosov, Vitalij L. Ginzburg a Anthony J. Leggett za výzkum vlastností materiálů při extrémně nízkých teplotách.
  • 2002 - Raymond Davis Jr., Masatoshi Koshiba a Riccardo Giacconi za výzkum v oblasti astrofyziky, který vedl k objevení původů paprsků X.
  • 2001 - Eric A. Cornell, Wolfgang Ketterle a Carl E. Wieman za uskutečnění Bose-Einsteinovy kondenzace v rozpuštěných plynech alkalických kovů.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video