Nizozemský policejní velitel Joep Pattijn mluví na tiskové konferenci o dalším...

Nizozemský policejní velitel Joep Pattijn mluví na tiskové konferenci o dalším postupu ve vyšetřování vraždy jedenáctiletého chlapce Nickyho Verstappena. (26. ledna 2018) | foto: Profimedia.cz

V roce 1998 zavraždil v Nizozemsku dítě. Letos ho usvědčily testy DNA

  • 33
Případ zavražděného chlapce Nickyho Verstappena strašil nizozemské policisty dvacet let. Díky nejrozsáhlejšímu testování DNA v historii Nizozemska ho nyní, zdá se, konečně vyřešili. Podezřelého Jose Brecha dopadli ve Španělsku.

Jedenáctiletý Nicky Verstappen zmizel 9. srpna 1998 na letním táboře v přírodní rezervaci Brunssumerheide u německých hranic. Jeho tělo našli následujícího večera v lese jen pár kroků od tábora.

Dnes pětapadesátiletý Jos Brech tehdy podle britské stanice BBC bydlel nedaleko a krátce po vraždě jej zastavila policie, když se po půlnoci procházel kolem místa činu. Tehdy jej však propustila coby nevinného kolemjdoucího. 

O tři roky později jej vyslýchala znovu a podle serveru Dutch News se tehdy Brech přiznal k tomu, že v minulosti sexuálně obtěžoval děti a že podstoupil terapii. Ani tehdy však ještě nebyl podezřelý z vraždy.

K tomu, že zločin nejspíš spáchal právě on, vyšetřovatele dovedly letošní rozsáhlé testy DNA, ke kterým se dobrovolně přihlásilo přes 14 tisíc mužů. Experti hledali shodu se vzorky na chlapcově oblečení. A přestože se Brech ani po policejní výzvě největšího testování v historii země nezúčastnil, jeden z jeho příbuzných ano, což policii dovedlo až k němu.

Mistr v přežití v přírodě se schovával ve Španělsku

Tou dobou, v dubnu letošního roku, navíc Brechova rodina podle agentury AP nahlásila jeho zmizení. Pátrání se tak rozjelo naplno, a to nejen v Nizozemsku, ale i Francii, kde má Brech chatu. V jeho domě si také mezitím potvrdila stoprocentní shodu s DNA na Verstappenových šatech.

Minulý týden pak policie vyzvala veřejnost, aby jí o bývalém skautovi a pracovníkovi s dětmi nahlásila jakékoliv informace. Podle britského listu The Guardian policisté získali přes dvě stě tipů. Mimo jiné i ten, že Brech mistrně ovládá techniky přežití v přírodě.

Nakonec jej na základě udání od jiného Nizozemce dopadli ve Španělsku. Server Dutch News uvádí, že se Brech skrýval v lese asi padesát kilometrů od Barcelony. „Jos B., 55, podezřelý v případu vraždy Nickyho Verstappena byl v neděli odpoledne zatčen ve Španělsku. Nyní je ve vazbě a čeká na převoz do Nizozemska,“ uvádí prohlášení policie v okrese Limburg, pod který případ spadá.

Nizozemská policie minulý týden vyzvala veřejnost, aby jí poskytla informace o hledaném Josu Brechovi:

24.srpna 2018 v 16:32, příspěvek archivován: 27.srpna 2018 v 10:02

PLEASE RETWEET This man, Jos Brech is wanted, he’s the prime suspect in the 20 year old murder case of 11 year old Nicky Verstappen. He’s on the EU most wanted list. He was last seen in the Vosges area in France. If you have seen him or have any tips, call the police immediately! https://t.co/G41EJBC3pc


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video