Dvanáct zatčených je ve věku 19 až 48 let. Ilustrační foto.

Dvanáct zatčených je ve věku 19 až 48 let. Ilustrační foto. | foto: AP

Nizozemci zadrželi Somálce, kteří prý plánovali teroristický útok

  • 46
Nizozemská policie zatkla v pátek dvanáct Somálců podezřelých z přípravy teroristického útoku. Vyházela z informací místní tajné služby AIVD. Zadržení se údajně chystali zaútočit v blízké době právě v Nizozemsku.

"Jsou podezřelí z teroristických aktivit a byli zadrženi v pátek večer v Rotterdamu," řekl agentuře AFP mluvčí nizozemské prokuratury Wim de Bruin.

"Zadržením podezřelých bylo odvráceno akutní nebezpečí teroristického útoku," citovala agentura DPA mluvčího nizozemského úřadu pro koordinace boje proti terorismu (NCTB). Proto podle něj není třeba zvyšovat stupeň veřejného ohrožení teroristickým útokem. Varování proto zůstává na stupni "omezeného" ohrožení.

Dvanáct zatčených je ve věku 19 až 48 let. Policie po upozornění od AIVD prohledala obchod s telefony a čtyři domy v Rotterdamu a rovněž dva motelové apartmány v obci Gilze-Rijen na jihu země.

Při razii nebyly nalezeny žádné zbraně ani výbušniny. Šest z dvanácti zadržených mužů žilo v Rotterdamu, pět nemělo žádné trvalé bydliště a jeden byl z Dánska, uvedla nizozemská prokuratura.

"Všichni pocházejí ze Somálska. Většina má občanství nizozemské, jeden dánské a u ostatních není státní příslušnost jistá," uvedl de Bruin. "V současnosti jsou vyslýcháni soudními vyšetřovateli," dodal. O jejich další vazbě nebo propuštění rozhodne soudce do tří dnů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video