Svržený nigerský prezident vyzval USA k obnově pořádku v zemi. Francouzi prchli

  • 203
Svržený nigerský prezident Mohamed Bazoum vyzval Spojené státy a celé mezinárodní společenství, ať obnoví ústavní pořádek v jeho zemi. V textu zveřejněném v listu The Washington Post (WP) také uvedl, že je teď rukojmím.

Francie oznámila, že dokončila evakuaci svých občanů a státních příslušníků dalších států z Nigeru. Jde celkem o 1079 lidí. V hlavním městě Nigeru, Niamey, se mezitím shromáždily stovky stoupenců vojenské junty. Řada z nich si přinesla velké ruské vlajky a provolávala protifrancouzská hesla, informovala agentura AFP. Minulý týden provedla v Nigeru armáda převrat a svrhla demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma.

AFP také uvedla, že nové vojenské vedení země vypovědělo několik vojenských dohod s Francií, tedy bývalou koloniální mocností. Týká se to i dohody o rozmístění francouzských vojáků, kterých je v africké zemi až 1500.

„Píšu jako rukojmí. Niger čelí útoku vojenské junty, která se snaží svrhnout naši demokracii, a já jsem jen jedním ze stovek občanů, kteří byli svévolně a nezákonně uvězněni,“ napsal demokraticky zvolený Bazoum, kterého armáda svrhla minulý týden.

Převrat podle něj není možné jakkoliv ospravedlnit. Pokud puč uspěje, bude to podle něj mít zničující důsledky pro Niger, širší region i celý svět. Bazoum také varoval před tím, že by v oblasti mohla výrazně posílit ruská žoldnéřská Wagnerova skupina.

„Ať žije Putin!“ Stoupenci pučistů v Nigeru zaútočili na francouzskou ambasádu

Toho se obávají i západní spojenci, kteří ve 25milionové zemi pomáhali s výcvikem vojáků především pro boj proti džihádistům. Nyní se podle vyjádření vojenské junty o vypovězení vzájemných dohod zdá, že přinejmenším francouzští vojáci budou muset zemi opustit.

Vojenské vedení Nigeru v prohlášení předneseném v televizi uvedlo, že vypovídá celkem pět vojenských smluv s Francií z let 1977 až 2020. Paříž, která na oznámení zatím nereagovala, o tom oficiálně vyrozumí diplomatickou nótou. Podle agentury Reuters by mohl krok junty „drasticky změnit“ boj proti islámským povstalcům v celém regionu. Niger byl dosud považován za posledního spolehlivého partnera Západu v boji proti džihádistům v oblasti Sahelu.

Vojenské vedení africké země také uvedlo, že „ukončuje“ činnost svých velvyslanců ve Francii, USA, Nigérii a Togu.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video