Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy stanul před soudem jako druhá

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy stanul před soudem jako druhá hlava páté republiky. | foto: Reuters

Sarkozy půjde k soudu kvůli financování kampaně. S odvoláním neuspěl

  • 5
Francouzského exprezidenta Nicolase Sarkozyho zřejmě čeká soudní proces kvůli obvinění z nelegálního financování kampaně v roce 2012. Soud ve čtvrtek zamítl jeho odvolání, píše agentura AFP. Sarkozyho advokát oznámil, že proti rozhodnutí podá kasační stížnost.

Soud politika viní z toho, že pomocí podvodů vydal na kampaň více než 22,5 milionu eur (608 milionů Kč), což je zákonem stanovený limit. Bývalý šéf Elysejského paláce však neúspěšnou snahu o své znovuzvolení podpořil téměř 43 miliony eur.

Podle vyšetřovatelů organizátoři kampaně pomocí falešných faktur dali peníze, ve snaze nepřekročit finanční limit na kampaň, do nákladů Sarkozyho pravicové strany Svaz pro lidové hnutí (UMP), předchůdkyně nynějších Republikánů (LR).

Sám Sarkozy veškerá obvinění odmítá. Společnost Bygmalion, která se na financování kampaně podílela a jejímž jménem francouzská média aféru označují, již dříve podvody přiznala. 

Politik, který vedl Francii v letech 2007 až 2012, čelí i dalším obviněním, mimo jiné kvůli kampani z roku 2007 či údajnému ovlivňování soudce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video