Odcházející francouzský prezident Nicolas Sarkozy a jeho nástupce Francois...

Odcházející francouzský prezident Nicolas Sarkozy a jeho nástupce Francois Hollande, Carla Bruniová-Sarkozyová a nová první dáma Francie Valerie Trierweilerová (Paříž, 15. května 2012) | foto: Reuters

Hollande je dražší než Sarkozy. Francie se dozvěděla, kolik stojí exprezidenti

  • 8
Francouzský úřad vlády poprvé zveřejnil, kolik peněz stát vynakládá na zajištění působení bývalých prezidentů. Materiální náklady Nicolase Sarkozyho, který z Elysejského paláce odešel před 11 lety, úřad vlády loni vyšly na 196 981 eur (4,87 milionu korun). Tato částka ho však řadí až na pomyslné druhé místo.

Na prvním místě je François Hollande, který Francii vedl v letech 2012 až 2017, loni státu vyúčtoval 221 074 eur (5,46 milionu korun). Když se přičtou náklady na platy jejich spolupracovníků a ochranku, stáli Francouze oba exprezidenti dohromady asi tři miliony eur (74 milionů korun), napsal deník Le Figaro.

Exprezident Sarkozy dostal rok vězení za nelegální financování kampaně

Bývalí prezidenti Francie mají nárok na doživotní „materiální a personální podporu“. V praxi to znamená nájem a poplatky kanceláří, tři až sedm spolupracovníků, úklid a auto s řidičem. Stát jim proplácí také reprezentační cestovní náklady nebo výdaje na recepce, které pořádají. Počet placených spolupracovníků musí klesat v závislosti na letech od skončení mandátu. Pravidla upravuje dekret z roku 2016.

Loni v červenci požádala o informace o těchto výdajích socialistická poslankyně Christine Pirsová-Beauneová. Tajemnice parlamentního finančního a rozpočtového výboru dotaz klade pravidelně, tentokrát se jí ale dostalo podle zdrojů z jejího okolí „nečekaně detailní odpovědi“.

Nejdražší je nájem kanceláří

Nejdražší položkou, která představuje zhruba tři čtvrtiny nákladů, tvoří nájem kanceláří pro bývalé hlavy státu. Republikán Sarkozy si ji zřídil v ulici Miromesnil 77, asi deset minut pěšky od Elysejského paláce, a loni vyšla téměř na 170 000 eur. Socialista Hollande ji má v ulici Rivoli 242, na kraji Tuilerijských zahrad, a loni její nájem vyšel na 153 000 eur.

Odcházející francouzský prezident Francois Hollande (vpravo) se loučí se svým nástupcem Emmanuelem Macronem během slavnostní inaugurace v Elysejském paláci v Paříži (14.5.2017)

Oba exprezidenti mají zhruba stejné výdaje na logistiku. Sarkozy více investoval do informatiky, ale neměl žádné výdaje na dopravu a reprezentaci. Naopak Hollande ušetřil na informatice, ale jeho recepce vyšly stát na více než 47 000 eur.

Nad rámec těchto částek ještě bývalí představitelé státu mají právo na ochranku, kterou jim ale zajišťuje a financuje ministerstvo vnitra. Hollandeova ochrana loni vyšla na zhruba 1,2 milionu eur, Sarkozyho na 1,3 milionu eur. V součtu tak byli Sarkozy a Hollande zhruba stejně nákladní.

Bývalí prezidenti České republiky mají podle zákona z roku 2004 nárok na doživotní měsíční rentu 50 000 korun a náhradu 50 000 korun na nájemné za kancelář a na odměnu asistenta. Český prezident může po odchodu z funkce využívat služební auto a policejní ochranu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video