Policie musela v některých částech Johannesburgu použít zbraně

Policie musela v některých částech Johannesburgu použít zbraně | foto: Reuters

Nepokoje v JAR mají už dvaačtyřicet obětí

  • 7
Už 42 obětí si v Jihoafrické republice vyžádala vlna násilí proti přistěhovalcům. Prezident Thabo Mbeki dnes povolil k potlačení nepokojů, které se z předměstí jihoafrické metropole Johannesburgu přenesly i do přístavního města Durbanu, i nasazení armády.

Útoky na cizince, kteří údajně místním berou práci, začaly v Johannesburgu před deseti dny. Před násilnostmi uprchlo 16 tisíc lidí, kteří se uchýlili do dočasných úkrytů. Policie dosud zadržela 400 osob.

"Nepředpokládáme, že by armáda policii nahradila, spíš ji bude posilovat," uvedla policejní mluvčí Sally de Beerová.

V Durbanu podle místní policie dav Jihoafričanů napadl hostinec, který vlastní přistěhovalci z Nigérie. Podle agentury AFP rozvášněný dav asi dvou set lidí ozbrojených tyčemi a lahvemi napadal i nigerijské obchody a požadoval, aby cizinci opustili provincii.

Mezi oběťmi útoků byl i jihoafrický majitel stavební společnosti, kterému útočníci měli za zlé, že zaměstnává imigranty. Jeho dům zcela shořel.

Násilnosti jsou cíleny na uprchlíky
Cílem xenofobních útoků nemajetných obyvatel předměstí se stávají přistěhovalci z jiných afrických států, kteří prý místním berou práci a zvyšují násilnou kriminalitu. Rozvášněné davy je v posledních deseti dnech fyzicky napadaly, rabovaly jejich obchody a vypalovaly jim obydlí. Několik lidí bylo zřejmě upáleno a řada žen byla znásilněna.

K potlačení násilností byly v Johannesburgu nasazeny elitní policejní jednotky a podle světových agentur se tam prý situace momentálně zklidnila.

Nejmenovaní jihoafričtí vládní činitelé soudí, že nepokoje nejsou spontánní, ale organizované, pravděpodobně z politických důvodů.

V padesátimilionové Jihoafrické republice žije až pět milionů uprchlíků, z nichž údajně více než tři miliony pocházejí ze Zimbabwe. Další početnou komunitou jsou Mosambičané. Právě tyto skupiny jsou nejčastějším terčem nynější vlny násilí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video