Egyptský prezident Mohammad Mursí při sobotních jednáních (8. prosince 2012)

Egyptský prezident Mohammad Mursí při sobotních jednáních (8. prosince 2012) | foto: AP

Mursí chce pozměnit kritizovaný dekret, s protesty pomůže armáda

  • 2
Prezident Egypta Muhammad Mursí naznačil ochotu pozměnit opozicí kritizovaný dekret. Podle premiéra už jeho přepracováním pověřil šest lidí. Protesty však neustaly. Opozici vadí zejména návrh nové ústavy a to, že si Mursí dekretem přisvojil neústavní pravomoci. Armáda vyzvala k dialogu, měla by policii pomáhat nepokoje zvládat.

"Armádní síly si uvědomují svou zodpovědnost k tomu, aby zachovávaly nejvyšší zájmy své země a chránily potenciální cíle útoku, veřejné instituce a zájmy nevinných občanů," prohlásil podle BBC mluvčí armády v Egyptian TV.

Egyptské státní noviny informovaly o tom, že armáda bude pomáhat policii zvládat protesty, při nichž zatím zemřelo sedm lidí a další stovky byly zraněny. Armádní mluvčí vyzval politiky k tomu, aby spory vyřešili dialogem. "Je to jediná cesta, jak vyřešit krizi a uspokojit obě strany," uvedl.

Prohlášení armády, které podle vojenského zdroje neznamená návrat ozbrojených složek do politiky, přivítal jako vyvážené jeden z vysoce postavených členů Muslimského bratrstva, které Mursímu dopomohlo k moci. Podle agentury Reuters egyptský prezident brzy schválí nařízení, které armádě umožní přijít na pomoc policii při udržování pořádku.

Mursí chce kritizovaný dekret pozměnit

Egyptský prezident Muhammad Mursí v sobotu zahájil "národní dialog" s asi 40 politiky a dalšími veřejně činnými osobami, aby našli cestu, jak překlenout rozpory týkající se referenda a zmocňovacího dekretu.

Podle agentury DPA se však jednání ze známých aktivistů zúčastnil pouze liberál Ajman Núr, většina ostatních opozičních předáků odřekla. Na návrhu nové - převážně islamisty připravené - ústavy jim vadí zejména to, že by prý mohla vést k islamizaci země.

Mursí v sobotu naznačil ochotu pozměnit kontroverzní dekret, kterým si přisvojil neústavní pravomoci a který se stal terčem protestů. Podle premiéra Hišáma Kandíla je připraven dekret modifikovat. Mursí pověřil šest osobností, které se zúčastnily sobotního setkání, aby "modifikovaly ústavní prohlášení", řekl Kandíl v televizním rozhovoru.

Mursí chtěl referendum o ústavě posunout, opozice nesouhlasí

Mursí prý také chce nalézt "právní řešení, které by umožnilo odložit referendum" o ústavě, plánované na 15. prosince, dodal premiér. Mluvčí hlavní islamistické koalice však v sobotu požadoval, aby se referendum uskutečnilo v původním termínu.

Opozice vedle změn v ústavě po Mursím chce také, aby se vzdal pravomocí, které si 22. listopadu přivlastnil. Dekretem tehdy například znemožnil soudu korigovat jeho rozhodnutí a zabránil rozpuštění horní komory parlamentu a ústavodárné rady.

Aktivisté, kterých v sobotu v ulicích není zdaleka tolik jako v pátek, podle egyptské televize postavili desítky stanů poblíž sídla hlavy státu, kam Mursí pozval opozici k jednání.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video