Ostré střety opozice s vládními jednotkami

Ostré střety opozice s vládními jednotkami - Některá místa Káthmándú se změnila v hořící trosky. (20. dubna 2006) | foto: Reuters

Nepálská policie střílela do demonstrantů, dva zabila

  • 16
Během čtrnácti dnů nepokojů v Nepálu zahynulo už dvanáct lidí. Poslední dvě oběti si vyžádal čtvrteční střet bezpečnostních složek s demonstranty. Policisté podle očitých svědků neváhali použít kromě gumových projektilů i ostré náboje.

Demonstranti se podle informací tiskových agentur sešli na okraji metropole Káthmándú. Když se vydali na pochod do centra, zasáhla proti nim policie. Nejprve použila slzný plyn, později proti tisícihlavému davu obrátila zbraně.

Někteří očití svědci tvrdí, že nejprve do demonstrantů pálila gumovými náboji. Ty ale následně vyměnila za ostrou munici. Dva lidé policejní zásah nepřežili, první zprávy hovoří o desítkách zraněných.

Napětí v zemi eskalovalo počátkem měsíce poté, co opozice vyhlásila čtyřdenní generální stávku. Zorganizovalo ji sedm hlavních politických stran, které chtěly donutit krále Gjánéndru, aby obnovil demokracii.

Loni v únoru totiž pod záminkou důraznějšího boje proti povstalcům odvolal vládu, dal uvěznit řadu vlivných politiků a omezil občanské svobody.

Nijak to nepomohlo. Boje mezi maoistickými rebely a bezpečnostními silami se od té doby vystupňovaly a král čelí rostoucí kritice doma i v zahraničí. Původně nenásilný protest přerostl v otevřený boj stoupenců opozice s královými jednotkami.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video