Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Němečtí důchodci unesli a mučili poradce, který je připravil o úspory

  • 209
Skupina bohatých německých důchodců se rozhodla, že vezme spravedlnost do svých rukou. Přepadli finančního poradce, který prohospodařil šedesát milionů korun z jejich úspor, a unesli ho 300 kilometrů od domova. V zajetí ho mučili a vysvobodit ho musela až zásahová jednotka.

Celý příběh začal minulé úterý, kdy si šestapadesátiletý šéf firmy Digitalglobalnet James Amburn vyšel s kamarádem na drink. Když se vracel do svého bytu ve městě Speyer na západě Německa, napadli ho dva muži ve věku 74 a 60 let.

"Skočili na mě zezadu a začali mě bít," vzpomíná Amburn, který střídavě žije i na Floridě. "Poté mě obvázali maskovací páskou, až jsem vypadal jako mumie. Trvalo jim to jen chvilku, a když mě nakládali do auta, myslel jsem si, že už jsem mrtvý," popisuje podnikatel napadení důchodci pro britský server The Daily Telegraph.

Hodiny v kufru automobilu

V tu chvíli ale všechno teprve začalo. V kufru auta strávil poradce několik hodin. A když se kufr otevřel znovu, byl o stovky kilometrů dál, na břehu bavorského jezera Chiemsee. "Krvácel jsem z oka, nosu i úst," říká Amburn.

Ve městě Chieming, které je oblíbeným výletním cílem Němců, měl jeden z únosců luxusní vilu. V ní už čekala jeho devětasedmdesátiletá manželka a dva lékaři v důchodu.

Únosci odvedli zajatce do sklepa, kde na něj čekala jen skládací postel a toaleta. "Okamžitě se mě ptali na peníze a já jim zopakoval, co už jsem jim řekl dříve - kvůli špatným podmínkám na trhu o ně bohužel přišli," vzpomíná Amburn.

Trik s faxovou zprávou

To ale movité důchodce dopálilo ještě více a začali poradce mučit. "Znovu a znovu mě bili a vyhrožovali mi smrtí. Nemyslel jsem si, že to přežiju," vypráví Amburn.

Pak ho však napadlo, jak se ze zajetí vysvobodit. Důchodcům nabídl, že prodá cenné papíry ve Švýcarsku, a oni tak okamžitě dostanou své peníze zpět. Senioři souhlasili, proto do Švýcarska poslal fax s příslušnými instrukcemi.

Na spodek papíru ale nepozorovaně vepsal: "Zavolejte policii" a doufal, že někdo bystrý v bance jeho "trik" pochopí.

Zajatec se pokusil o útěk

Mimo to vzal osud i do svých rukou a využil příležitost k útěku, která se mu naskytla minulý pátek. Když mu důchodci dovolili vyjít na zahradu, aby si zapálil cigaretu, neváhal a začal v dešti utíkat ulicí pryč.

Senioři to zpozorovali a začali ho pronásledovat v audi, kterým ho unesli. V tu chvíli ho spatřilo několik lidí, ale důchodci začali křičet: "Zloděj, zloděj." Zmatení chodci ho v dojmu, že jde o lupiče, chytili a za chvíli byl opět ve sklepě. Za útěk ho důchodci pořádně zbili, a dokonce mu zlomili žebro.

Amburnova vzkazu si naštěstí ve švýcarské bance všimli a zavolali německou zásahovou jednotku. Čtyřicet ozbrojenců pak na dům zaútočilo v sobotu časně ráno.

Vrchní státní žalobce Volker Ziegler se pokusil objasnit motiv únosu a mučení. "Byli naštvaní, protože poradce zainvestoval peníze do majetku na Floridě a o všechny přišel. Byly to černé peníze - německé úřady senioři o transakci neinformovali," uvedl Ziegler.

Důchodcům nyní za únos a mučení hrozí až patnáct let vězení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video