V Trevíru na západě Německa vjelo auto na pěší zónu. (1. prosince 2020)

V Trevíru na západě Německa vjelo auto na pěší zónu. (1. prosince 2020) | foto: ČTK

Řidič z Trevíru si po činu zapálil cigaretu a s úšklebkem čekal na policii

  • 195
Ve voze, s nímž 51letý Němec vjel v úterý na pěší zónu v západoněmeckém Trevíru, byla i munice. Žádná odpovídající zbraň se ale nenašla. Řekl to trevírský policejní prezident Franz-Dieter Ankner. Motiv činu, který si vyžádal pět mrtvých, stále není jasný.

Muž, který se v Trevíru narodil a žil v jeho blízkosti, najel v úterý odpoledne podle dosavadních poznatků úmyslně na pěší zónu v centru města, kličkoval po ní a mohutným vozem typu SUV srážel kolemjdoucí.

Zemřelo pět lidí a 24 dalších utrpělo zranění. U šesti lidí lékaři označili zranění za vážná.

Podle vyjádření mluvčího trevírské policie se z důkazů podařilo zjistit, že auto jelo po části pěší zóny rychlostí 81 kilometrů za hodinu. V další části se ale mohlo pohybovat i rychleji.

Policisté muže zadrželi krátce po činu. Podle policejního prezidenta Anknera řidič auto odstavil, vystoupil a zapálil si cigaretu. „Policisty vyhlížel s úšklebkem na tváři,“ uvedl policejní šéf.

Ve voze se našla ostrá munice, ale žádná zbraň. Protože byly v autě také kartonové krabice, policisté přivolali pyrotechniky, aby zjistili, zda v nich nejsou výbušniny. Žádné se ale nenašly.

Motiv 51letého muže, který byl v době činu opilý, zůstává nejasný. Politický nebo náboženský motiv ale vyšetřovatelé nadále vylučují. Podle Roberta Lewenze, ministra vnitra spolkové země Porýní-Falc, ve které Trevír leží, se muž při výsleších k motivu „nijak jasně nevyjádřil“. Jeho výroky si podle něj často odporovaly. Policie se ale nedomnívá, že by měl nějaké komplice či podporovatele.

Řidiče auta z Trevíru umístili do vazby, nikoli na psychiatrii

Podle Anknera je 51letý muž samotář, svobodný a bezdětný. V poslední době neměl žádnou práci ani trvalé bydliště. V autě, s nímž na pěší zóně útočil, v poslední době i žil. Trestní rejstřík má dosud čistý.

Nyní muž čelí obvinění mimo jiné z pěti vražd, nachází se ve vyšetřovací vazbě a měl by se podrobit psychiatrickému vyšetření.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Trevír, Německo

Video