Řidič najel do davu v Berlíně záměrně, podle úřadů je duševně narušený

  • 181
Řidič, jenž ve středu u berlínského náměstí Breitscheidplatz najel do davu lidí, čin spáchal záměrně. Uvedl to německý kancléř Olaf Scholz. Nešlo ale o terorismus, sdělila berlínská prokuratura. Při útoku na místě zemřela učitelka a zranění utrpělo sedmnáct žáků, z nichž někteří jsou v kritickém stavu.

„Terorismu nenasvědčují žádné okolnosti,“ oznámila prokuratura. Ta uvedla, že řidič očividně trpěl psychickými problémy, zřejmě paranoidní schizofrenií, a že u něj byly nalezeny příslušné léky. Vyšetřovatelé již podali žádost o umístění muže na psychiatrickém oddělení.

„Kruté řádění na ulici Tauentzienstrasse mě hluboce zasáhlo. Cesta školní třídy z Hesenska do Berlína skončila noční můrou,“ napsal Scholz v noci na čtvrtek na Twitteru. Dodal, že myslí na příbuzné mrtvé učitelky a na zraněné. „Všem vám přeji rychlé uzdravení,“ dodal

O úmyslném činu ve čtvrtek ráno mluvila i berlínská primátorka Franziska Giffeyová. „Bylo to řádění psychicky těžce narušeného člověka,“ řekla. Středu označila za temný den berlínské historie.

„Incident byl řáděním mentálně postiženého člověka,“ prohlásila pak podle listu Berliner Kurier berlínská ministryně vnitra Iris Sprangerová.

V západní části Berlína najelo vozidlo do davu lidí. Jeden člověk zemřel, několik dalších je zraněno. (8. června 2022)

Po středečním incidentu nyní podle německých úřadů bojuje o život šest zraněných, tři lidé jsou zraněni těžce a další lehce. Zraněno bylo celkem 29 lidí včetně 17 školáků. Mezi zraněnými je i jeden učitel. Mrtvou je učitelka z Hesenska, která byla se třídou na návštěvě hlavního města. Třída 24 žáků pocházela z města Bad Arolsen.

Policie k řidiči, kterého po incidentu zadržela, uvedla, že jde o devětadvacetiletého německého Arména, který žije v Berlíně. Podle svědků se z místa pokusil utéct, ale kolemjdoucí ho dopadli a předali policii. To, že řidiče zadrželi chodci, potvrdila následně i policejní mluvčí.

V Berlíně vjelo auto do davu, jeden člověk zemřel, několik dalších je zraněno

Řidič měl u sebe plakáty týkající se Turecka, ale žádné písemné prohlášení ve voze nebylo. Německá média uvádějí, že muž byl policii znám kvůli dřívějším prohřeškům, které však nesouvisely s extremismem. Bulvární deník Bild kontaktoval sestru řidiče, jež sdělila, že bratr měl vážné problémy.

Místní děsí podobnost s útokem v roce 2016

Incident podle Giffeyové opět otevřel trauma z prosince 2016. Tehdy se na náměstí Breitscheidplatz, které přímo sousedí s místem středečního činu, odehrál teroristický útok. Zahynulo při něm dvanáct lidí včetně jedné Češky.

„Breitscheidplatz bylo to první, co mě napadlo, když jsem se o včerejší události dozvěděla,“ řekla asi třicetiletá Mónica, která s přáteli procházela křižovatkou mezi ulicemi Kurfürstendamm a Tauentzienstrasse, kde řidič najel na chodník. Místo tragédie již policie otevřela veřejnosti, stále zde jsou ale patrné stopy vyšetřování, neboť kriminalisté si na chodníku a silnici barevným sprejem vyznačili směr jízdy a střety s chodci.

„Je to zvláštní pocit tudy procházet. Obchody jsou otevřené, po silnici jezdí auta, ale ty značky na zemi ve mně vyvolávají tíseň. Člověk se na ně přirozeně snaží nešlapat, protože za těmi značkami jsou lidské osudy,“ řekla Mónica. Poznamenala, že tíseň v ní vyvolávají i květiny a svíčky, které lidé kladou na dvou místech křižovatky, kde řidič najel na chodník poprvé a kde srazil školní třídu z Hesenska. Učitelka, která děti na výletě do Berlína doprovázela, zemřela.

Na vánoční trh v Berlíně vjel náklaďák. Dvanáct mrtvých, desítky zraněných

Řidič se poté autem vrátil na silnici a na chodník vjel znovu asi po 200 metrech, kde se lehce srazil s dalším vozem. Jízda řidiče, která byla podle Giffeyové úmyslným činem, skončila ve výloze parfumerie na křižovatce ulic Tauentzienstrasse a Marburger Strasse. Výlohu dnes dělníci provizorně zakryli deskami. Jejich práci sledovalo několik televizních štábů a také kolemjdoucí.

Postarší manželský pár neskrýval dojetí. „Nepochybujeme, že to byl záměr a že si ten člověk vybral právě toto místo. Muselo to souviset s teroristickým útokem (v roce 2016), musel se inspirovat, protože jinak mohl najet do lidí kdekoli jinde,“ uvedl. Manželé si také položili otázku, jak město na incident zareaguje. „Breitscheidplatz je obehnaný bariérami, aby se tam žádné auto nedostalo. Udělají to i tady? A co jiná místa? Tohle se může stát kdekoli,“ poznamenali.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video