ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Islamista chtěl v Německu během soudu zabíjet. Sedí v kukle, aby neplival

  • 679
Když islamista Haidar A. předloni poslouchal v německém Augsburgu verdikt za pokus o vraždu spolubydlícího, zkoušel se zmocnit pistole policisty a zastřelit všech pět soudců i prokurátora. Nyní jej soudí za další, tentokrát šestinásobný pokus o vraždu. Haidar sedí za sklem a s kuklou na hlavě, aby neplival.

Nyní šestadvacetiletý Haidar způsobil v listopadu 2016 nožem hluboké zranění na krku Omarovi A., který byl jeho spolubydlícím v uprchlickém středisku v jihoněmecké obci Hurlach. Podle deníku Augsburger Allgemeine mu chtěl uříznout hlavu. Oběť přežila jen díky rychlé pomoci. Haidar svůj zločin zdůvodnil tím, že spolubydlící opakovaně urážel islám.

Za tento útok si v červenci 2017 u soudu v jihoněmeckém městě Augsburgu vyslechl téměř třináctiletý trest vězení. Během vynášení rozsudku se vrhl po služební pistoli pětapadesátiletého policisty, strážci jej ale v potyčce přemohli a spoutali. 

Haidar přiznal, že chtěl postřílet všech pět soudců i prokurátora, který měl být první obětí. Zároveň ale uvedl, že nepočítal s tím, že se mu povede útok uskutečnit. 

Pistole byla nabitá osmi náboji, ale Haidarovi se ji nepodařilo ani vytáhnout ze zajištěného pouzdra, natož aby z ní vypálil. Řekl nicméně, že má zkušenost s používáním zbraní, byť ne přímo s typem pistole, kterou chtěl ukořistit. 

V úterý stanul Haidar v Augsburgu znovu před soudem, tentokrát za šestinásobný pokus vraždy. Kvůli bezpečnosti seděl na lavici obžalovaných spoutaný na rukou i nohách. Oddělovala jej skleněná bariéra a přes celou hlavu měl bílou kuklu, protože plival směrem k soudcům i novinářům. 

Haidar u soudu s kuklou spolu se svým advokátem: 

Soud nový verdikt nevynesl, podle deníku Bild padne až 25. září. Haidarův advokát Walter Rubach zpochybnil, že předloňský incident dospěl do takové fáze, aby šel kvalifikovat jako šestinásobný pokus vraždy. 

Není jasné, zda bude deportován

Haidar vypověděl, že nenávidí německou policii a justici, která s ním podle něj jedná nespravedlivě. K německé společnosti ale prý averzi necítí. 

Začal soud s Palestincem, který zabíjel v hamburském supermarketu

Haidar na sebe upozornil i islamistickými výroky. Na přímou otázku, zda se hlásí k islamismu, ale odpověděl jen to, že je hrdý muslim. Augsburger Allgemeine i Bild o něm nicméně píší jako o (pravděpodobném) islamistovi.

Haidar se označuje za Palestince, Augsburger Allgemeine i deník Bild o něm ale hovoří jako o Syřanovi. Žil totiž v Sýrii, odkud podle svých slov uprchl kvůli válce. Dodal, že během útěku pobýval i u teroristického Islámského státu, kde s ním prý zacházeli dobře, takže o této zločinecké organizaci nemůže říct nic špatného. Sympatie vyjádřil i k radikálnímu palestinskému hnutí Hamás. 

Augsburger Allgemeine ani Bild nezmiňují, jaký souhrnný trest Haidarovi hrozí a zda si jej odpyká v Německu, nebo bude deportován. 

Syřan ubodal mečem na ulici ve Stuttgartu spolubydlícího (2.8.2019): 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video