Opoziční lídr Alexej Navalnyj (24. února 2019)

Opoziční lídr Alexej Navalnyj (24. února 2019) | foto: AP

Navalného stav se zlepšuje, otravu novičokem potvrdily i Francie a Švédsko

  • 506
Zdravotní stav ruského opozičního předáka Alexandra Navalného se zlepšil. Podle berlínské kliniky Charité už mu nemusí být poskytováno umělé dýchání a občas může i opustit lůžko. Německá vláda oznámila, že otravu Navalného nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok nezávisle potvrdily i laboratoře ve Francii a Švédsku.

Německo na základě testů provedených v laboratoři německé armády uvedlo, že Navalnyj byl otráven novičokem. Podle mluvčího německé vlády Steffena Seiberta výsledky armádního toxikologického rozboru potvrdily i speciální laboratoře ze Švédska a Francie.

„Výsledky tohoto přezkoumání speciálními laboratořemi ve Francii a Švédsku jsou nyní zde a potvrzují německý důkaz,“ řekl Seibert. Seibert dále dodal, že odebrané vzorky byly zaslány Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), aby je otestovala. 

21. srpna 2020

„Nezávisle na vyšetřování OPCW, tři laboratoře nyní nezávisle identifikovaly nervově paralytickou látku jako zdroj otravy pana Navalného,“ prohlásil mluvčí.  

„Znovu opakujeme výzvu, aby Rusko vysvětlilo tyto události,“ uvedl Seibert.  Zopakoval, že otrava novičokem znamená „vážné porušení“ úmluvy o chemických zbraních.

Francie „otravu za pomoci neurotoxického prostředku“ vnímá jako porušení mezinárodních norem o používání chemických zbraní, vyplývá z dnešního prohlášení Elysejského paláce. Macron o Navalném a o několika dalších tématech s Putinem hovořil dnes ráno.

„Prezident republiky vyjádřil své hluboké znepokojení nad kriminálním činem spáchaným na panu Alexeji Nevalném a kategorický požadavek, aby byly bez prodlev zcela osvětleny okolnosti tohoto pokusu o vraždu. (...) Ze strany Ruska je potřebné upřesnění,“ uvádí komuniké.

Navalnyj byl otráven silnějším typem novičoku, tvrdí německý Der Spiegel

Z Moskvy zaznělo, že Putin se v telefonátu ohradil vůči „nepodloženým obviněním mířícím proti ruské straně“. Ruský prezident znovu vyzval Německo k předání „biologických vzorků“, na jejichž základě byly učiněny závěry o příčině zdravotních problémů Navalného, uvedl Kreml.

Moskva několikrát rozhodně odmítla jakýkoli podíl na údajném pokusu o vraždu. Moskva naopak viní Berlín, že případ politizuje a požaduje, aby mohli ruští vyšetřovatelé Navalného v Berlíně vyslechnout.

Podle britských vyšetřovatelů byl novičokem v březnu 2018 v anglickém Salisbury otráven také někdejší agent ruské rozvědky Sergej Skripal. Za pachatele byli přitom označeni agenti ruské tajné služby. I to Moskva popírá.

Minulý týden němečtí lékaři oznámili, že Navalnyj byl probuzen z umělého spánku. Zatím není jasné, kdy nemocnice oznámí aktuální informace o stavu pacienta.

Ruská politika je toxická záležitost. Navalnyj je poslední z řady otrávených:

25. srpna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video