ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Muž odmítl potřást úřednici rukou, ztratil tak nárok na německé občanství

  • 387
Libanonec, který žije v Německu legálně od roku 2002 a pracuje jako primář v nemocnici, měl v roce 2015 získat německé občanství. Při plánovaném předání dokumentů ale odmítl úřednici potřást rukou. Migrační úřad mu proto odmítl občanství udělit. Správní soud v německém Mannheimu nyní potvrdil, že muž nemá na občanství nárok. Proti rozhodnutí se lze odvolat.

Muž, který kvůli svému fundamentalistickému světonázoru odmítá potřást ženě rukou, nemá nárok na německé občanství. O soudním rozsudku informovala agentura DPA. Proti původnímu rozhodnutí se Libanonec bránil u soudu ve Stuttgartu, který jeho stížnost zamítl. 

Rozhodnutí soudu nižší instance potvrdil vyšší správní soud. Podle soudu postoje dotčeného muže nezaručují, že se dokáže integrovat do německé společnosti.

V soudním spisu se podle agentury DPA píše, že Libanonec, který je přívržencem radikálního výkladu islámu, takzvaného salafismu, odmítá podávat ruku všem ženám.

Podle něj totiž hrozí, že by v něm mohl kontakt s osobou opačného pohlaví vyvolat sexuální pokušení, případně by se mohl dopustit nemorálního jednání. Libanonec rovněž uvedl, že při sňatku slíbil své manželce, německé muslimce syrského původu, že žádné jiné ženě ruku nepodá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video