ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Muž léta znásilňoval a bil svou dceru. Obvinění ze 288 činů je špičkou ledovce

  • 24
V Mnichově začal soud s mužem, který podle obžaloby desítky let sexuálně zneužíval svou dceru a měl s ní také dítě. V případu, který v některých ohledech připomíná známou kauzu Rakušana Josefa Fritzla, pětasedmdesátiletý muž původem ze Sicílie čelí obvinění z 288násobného znásilnění. Život své dcery naprosto ovládal a pravidelně ji bil.

„Chtěl bych říct, že jsou to všechno lži,“ prohlásil obžalovaný na úvod procesu. Sex s dcerou nepopřel, podle něj však byl pokaždé dobrovolný. Dceru začal zneužívat, když jí bylo teprve sedm let.

Na konci 90. let měla žena s otcem dítě, uvedlo státní zastupitelství. Nyní jí je kolem padesáti let a nakonec to byla její rodina, která martyrium ukončila a přivolala policii. Muž byl zatčen v listopadu 2020.

Podle agentury DPA představují bezmála tři stovky znásilnění uvedené v obžalobě možná jen špičku ledovce. Jsou to totiž jen případy, které dosud nejsou promlčené a které vůbec může projednávat německé soudnictví. 

Italská rodina totiž žila dlouhá léta na Sicílii a tam spáchané trestné činy by spadaly do pravomoci italských úřadů.

Případ vzdáleně připomíná Fritzlovu kauzu v tom, že i Rakušan po desetiletí opakovaně znásilňoval vlastní dceru. Držel ji ve sklepním bytě a zplodil s ní několik potomků. 

Na rozdíl od Fritzla však muž obžalovaný nyní německou prokuraturou ke svým činům „vězení“ nepotřeboval. Nejenže totiž dceru opakovaně bil a znásilňoval, ale také „téměř zcela ovládal všechny oblasti jejího života“.

Sedm dětí s vlastní dcerou. Před deseti lety svět poznal jméno Fritzl

„Poškozená byla již v dětství systematicky izolována od svého okolí, takže si nemohla vytvořit dlouhodobější sociální vazby k jiným lidem než k obviněnému,“ stojí v obžalobě.

Když muž například zjistil, že se dcera stýká se spolužáky nebo kolegy z práce, podle obžaloby ji opakovaně bil. Vozil ji také do práce a čekal celou dobu přede dveřmi, než skončila. Trávil s ní veškeré přestávky, fotil ji při práci přes výlohu a kontroloval její mobilní telefon a e-maily. 

Podle státního zástupce vytvořil „atmosféru násilí a beznaděje“, kterou udržoval po desetiletí. Rozsudek by mohl zaznít 26. ledna.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video