Německo má nedostatek pracovních sil a shání zaměstnance v zahraničí.

Německo má nedostatek pracovních sil a shání zaměstnance v zahraničí. | foto: Profimedia.cz

Německo potřebuje čtvrt milionu migrantů ročně, aby uspokojilo trh práce

  • 770
Německo potřebuje do země přilákat každý rok více než čtvrt milionu migrantů, aby uspokojilo poptávku místního trhu. Vyplývá to z nové studie společnosti Bertelsmann, podle které se Německo už nadále nemůže spoléhat na pracovní sílu ze zemí Evropské unie. Aby vyplnilo všechny mezery, musí přilákat téměř sto padesát tisíc lidí ze zemí mimo evropskou osmadvacítku.

Podle výsledků studie společnosti Bertelsmann bude Německo až do roku 2060 potřebovat každý rok nejméně 260 000 nových pracovníků ze zahraničí, aby se mu podařilo uspokojit nedostatek zaměstnanců na pracovním trhu. Za ten může dlouhodobý pokles německé populace.

Z tohoto počtu by se jich mělo každý rok přistěhovat asi 146 000 ze zemí mimo Evropskou unii. Odborníci vzhledem ke stárnoucí populaci očekávají, že se pracovní síla v Německu sníží bez imigrace přibližně o třetinu, tedy šestnáct milionů lidí.

Právě nedostatek zaměstnanců a chybějící imigrace by mohla mít na čtvrtou největší ekonomiku světa ničivý dopad. Navzdory současné situaci však výzkumníci předpovídají, že míra porodnosti bude v Německu pomalu růst a do práce by mělo nastoupit více žen. Důchodový věk se podle vypočtených scénářů v Německu postupně zvýší na 70 let.

Ačkoli studie uvádí, že ze zemí Evropské unie by se mělo do Německa každý rok přistěhovat 114 000 lidí , podle výzkumníků je však od usazení a práci v Německu odrazují demografické faktory a stále se zmenšující rozdíly v ekonomické úrovni jednotlivých členských států.

Podle Jörga Drägera, výkonného ředitele společnosti Bertelsmann, přišlo do Německa podle oficiálních údajů roce 2017 pouze 38 000 zahraničních pracovníků. Závěry studie podle Drägera, naznačují, že Německo potřebuje urychleně přijmout nové imigrační zákony, aby přilákalo středně a vysoce kvalifikovanou pracovní sílu. Země musí podle výzkumníků vyvinout také lepší integrační programy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video