ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Kohout Magda celý den kokrhá. Slepicím by chyběl, brání se vlastník u soudu

  • 60
Kolik kokrhání za den už je příliš? Sousedé kohouta Magdy z německého lázeňského města Bad Salzuflen mají pocit, že to jsou dvě stovky. Říkají, že jsou oběťmi mučení. Kohouta i s jeho vlastníkem proto dali k soudu a žádají, aby se muž zvířete zbavil. Ten však tvrdí, že to nemůže udělat. Jeho slepicím by prý samec chyběl.

„Nemůžeme chodit na zahradu ani otevírat okna. Nezačíná sice kokrhat před osmou ráno, protože je na noc zavřený, ale během dne pak zakokrhá stokrát i dvěstěkrát. Nedá se to vydržet,“ rozčiluje se šestasedmdesátiletý Friedrich-Wilhelm a jeho žena Jutta dodává: „Je to trochu jako mučení.“

Peklo podle Bildu zažívají od roku 2018, kdy si soused v jednom z okolních rodinných domů pořídil pět kuřátek. Myslel si, že všechna jsou samičky, z jednoho se však vyklubal kohout. Jmenuje se Magda a svými projevy oslňuje – a otravuje – ostatní.

Manželský pár prý není první, komu zvíře vadí. Už před dvěma lety se z lázeňského městečka odstěhoval jeden soused. Jutta s Friedrichem-Wilhelmem to však udělat nechtějí. Žádají, aby se nadšený chovatel drůbeže, uváděný jako Michael D., otravného spolubydlícího zbavil.

„Kohout nepatří do tiché obytné čtvrti,“ podotýká podle listu The Times také právník manželů. Právě místo sporu případ odlišuje od podobných kauz z minulosti, kdy si lidé po přestěhování na vesnici stěžovali na zvuky venkova.

Spravedlnost pro Marcela. Francii čeká další soud kvůli kohoutímu kokrhání

Podle Friedricha-Wilhelma už nejen on sám se ženou, ale i jejich děti a další sousedé vyzkoušeli všechno. Padesátiletý majitel však samce Magdu odmítá dát pryč. „Slepice potřebují kohouta, jinak by se škubaly navzájem,“ tvrdí.

Spor teď proto řeší soud ve městě Lemgo v Severním Porýní-Vestfálsku. Žalující si při přípravě na proces začali vést deník kohoutího kokrhání. Zaznamenávají časy i počty a říkají, že kohout kokrhá až do pozdního večera.

„Soused se nechce kohouta vzdát a my s tím buď musíme žít, nebo musíme vyhrát soud,“ dodává naštvaný senior.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video