Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ne kvazináboženské ideologii. Německá vláda se otřásá, část liberálů chce pryč

  17:56
Členové německé liberální Svobodné demokratické strany (FDP) se obávají důsledků jejího dalšího setrvávání v levicově orientované „semaforové“ vládě. V otevřeném dopisu předsedovi FDP a ministrovi financí Christianovi Lindnerovi vyzývají k opuštění koalice. Sám Lindner k tomu nevidí důvod.
Předseda německé Svobodné demokratické strany (FDP) a ministr financí Christian...

Předseda německé Svobodné demokratické strany (FDP) a ministr financí Christian Lindner (26. října 2023) | foto: Profimedia.cz

„FDP musí naléhavě přehodnotit své koaliční partnery,“ napsali v otevřeném dopisu místní politici strany ze Šlesvicka-Holštýnska, Porýní-Falce, Bavorska, Hamburku, Bádenska-Württemberska, Meklenburska-Předního Pomořanska a Severního Porýní-Vestfálska. Označují se za skupinu „angažovaných členů“, kteří varují před „hrozícím úpadkem jediné liberální strany“ v Německu.

„Zemské parlamentní strany, které samy nenesou žádnou odpovědnost za spolkovou politiku FDP, se musely smířit se značnými ztrátami,“ píší signatáři k posledním špatným výsledkům strany v říjnových zemských volbách v Hesensku a Bavorsku. V Bavorsku získala jen tři procenta, a nedostala se tak do zemského směnu. V Hesensku se jí to s 5,0 procenta podařilo jen o vlásek.

„Všichni tři koaliční partneři tratili,“ reagoval na výsledky voleb předseda FDP Lindner. „Proto je nyní naší povinností kriticky přezkoumat naši vládní práci.“

Německé občanství jen za uznání Izraele, žádá CDU. Mnichov chce krizovou vládu

Členové strany v dopisu uvádí, že FDP by měla hledat alternativy. „Vyzýváme vedení strany, aby tyto alternativy vážně zvážilo a případně hledalo jiné koaliční partnery, kteří pracují pro zájmy Německa, a ne pro kvazináboženskou ideologii.“

Ministr financí kritizuje vlastní rozpočet

List Financial Times připomíná, že podpora FDP mezi voliči klesá. Strana je považovaná za „poraženého“ koalice. Namísto jejího étosu štíhlého, propodnikatelského státu dominují takzvané Ampelkoalition sociální a ekologické ideje Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) kancléře Olafa Scholze a Zelených, jejichž výsledkem je v očích voličů FDP robustnější, regulující, intervenující a nepopulární státní aparát.

Sám předseda FDP si stěžoval na příliš vysoký podíl sociálních výdajů na spolkovém rozpočtu a vyzval k jeho snížení. „Skladba rozpočtu není udržitelná,“ odsoudil podle deníku Die Welt Lindner svůj vlastní výtvor.

„Tito signatáři vyjadřují rozšířený pocit mezi členy a stoupenci FDP,“ uvádí politolog z univerzity v Mohuči Jürgen Falter. „Jejich obavy jsou však v jistém smyslu irelevantní, protože pro FDP v tuto chvíli neexistuje žádná skutečná alternativa než setrvání ve vládě.“

Proč Němci vidí budoucnost černě. Děsí je chabá ekonomika i migrace

Podle Faltera FDP momentálně ve vládě nemá aktivní, dynamickou úlohu, v zásadě jen reaguje na své koaliční partnery a postrádá vlastní politická vítězství, která by mohla zklamaným voličům prodat. „Pro FDP bylo možná chybou, že se do této koalice zapojila,“ myslí si politolog.

FDP se v roce 2013 nedostala do Spolkového sněmu. V roce 2017 se na poslední chvíli rozhodla nevstoupit do takzvané „jamajské koalice“ s Křesťanskodemokratickou unií (CDU) a Zelenými v obavě ze ztráty podpory svého voličstva. Angela Merkelová pak musela utvořit svou třetí velkou koalici s SPD.

Protiimigrační rétorika

Falter se domnívá, že FDP se zatvrdí ve snaze získat zpět voliče, kteří odchází ke stále více protiimigrační CDU či k Alternativě pro Německo (AfD). Představitelé FDP se už začínají vymezovat proti ukrajinským uprchlíkům.

Lindner uvedl, že zatímco v Dánsku pracuje osmdesát procent Ukrajinců, v Německu je to dvacet procent. Podle něj je třeba je více zapojit do pracovního procesu. „Proč ukrajinští uprchlíci dostávají občanské příspěvky a nepracují, když ve stejnou dobu restaurace jako v mém rodném městě Wermelskirchen zavírají, protože nemají personál?“ ptal se Lindner.

Německá migrační politika kolabuje, žadatelů o azyl skokově přibylo

Ministr financí se přes všechny ideové rozpory se svými koaličními kolegy vyslovil pro setrvání FDP v semaforové vládě. Podle něj se všechny zúčastněné strany musí snažit dospět k společnému jmenovateli. To s sebou nese i nutnost kompromisů. Předseda FDP zdůrazňuje, že za rozhodnutími kabinetu stojí a hodlá mu zůstat věrný.

„Nedivím se Zeleným, že mají zásadně jiný pohled na společnost než já,“ prohlásil Lindner. Zároveň ale zavtipkoval, že být s nimi v jedné vládě přináší „zlou karmu“. I podle něj by v případě, kdy by se nedalo na společných kompromisech dohodnout, bylo „lepší nevládnout, než vládnout špatně“.

Podle posledních průzkumů se preference FDP pohybují mezi pěti a šesti procenty. Ve volbách v roce 2021 získala 10,7 procenta.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

„Pučista si ji nezaslouží.“ Bidenův tým vymýšlí, jak zrušit debatu s Trumpem

30. dubna 2024

Premium Koho by před časem napadlo, že když prezident USA připustí, že se snad i zúčastní debaty se...

Bude mít kdo jezdit pro pacienty? Chybí stovky záchranářů, mladé práce neláká

30. dubna 2024

Premium Posádky sanitek stárnou, průměrný věk zdravotnických záchranářů se pohybuje nad 50 lety....

Královská rodina vyslala na Ukrajinu vévodkyni, mluvila o sexuálním násilí

29. dubna 2024  23:19

První člen britské královské rodiny přijel na Ukrajinu od začátku konfliktu s Ruskem. Vévodkyně z...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...