Český premiér Andrej Babiš vystoupil 25. června 2019 v Drážďanech na Evropském fóru pro vědu, výzkum a inovace. | foto: ČTK

Praha jako centrum umělé inteligence. Jsme nejlepší kandidáti, řekl Babiš

  • 24
Výzkum umělé inteligence je klíčový pro rozvoj české ekonomiky a Praha se hodí jako sídlo pro evropské centrum, které by se jí věnovalo. Na Evropském fóru pro vědu, výzkum a inovace v Drážďanech to řekl premiér Andrej Babiš. Předseda saské vlády Michael Kretschmer prosazuje, aby nové ideje v inovacích vycházely ze spolupráce zemí východní části EU.

Babiš svůj úvodní projev pronesl v angličtině. Připomněl v něm, že Česko má zájem zřídit v Praze jedno z budoucích takzvaných evropských center pro umělou inteligenci (AI). „Jsme nejlepší kandidát z tohoto regionu,“ řekl. 

Evropská komise plánuje na rozvoj technologií a průmyslu souvisejícího s AI v příštích deseti letech poskytnout kolem 20 miliard eur (téměř 512 miliard Kč). 

Podle Kretschmera by nové impulzy pro řešení otázek budoucnosti měly přicházet „z východní části Evropy“. Podpořil proto další rozvoj výzkumné spolupráce mezi Saskem, Českem a Polskem. Babiše ve svém proslovu označil za přítele. 

Fórum se koná v Německém muzeu hygieny v saské metropoli Drážďanech. Během dne na něm vystoupí řada vědců, kteří bádají v oblasti medicíny, ochrany životního prostředí, digitálních technologií či materiálového výzkumu. Přijeli i zástupci pražské Karlovy univerzity, brněnské Mendelovy univerzity či Akademie věd. 

Babiše v Drážďanech doprovází ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Spolu ještě navštíví několik výzkumných ústavů včetně Frauenhoferova institutu, univerzitního střediska protonové terapie či střediska regenerativních terapií. Prohlédnou si také výrobní závod automobilky Volkswagen, který se zaměřuje na výzkum a vývoj v oblasti elektromobility. 

Umělá inteligence může manipulovat lidstvo, řekl v Rozstřelu kybernetik:   

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video