Symbolické otočení kohoutu plynovodu Nord Stream společnými silami provedli francouzský premiér Francois Fillon, ředitel německé energetické společnosti E.on Johannes Teyssen, německá kancléřka Angela Merkelová, nizozemský premiér Mark Rutte, ruský prezident Dmitrij Medveděv, šéf Gazpromu Alexej Miller a eurokomisař pro energie Guenther Oettinger. | foto: AP

Nebýt EU bylo by Česko pro Putina bezmocnou plevou ve větru, řekl Oettinger

  • 813
Komisař Evropské unie Günther Oettinger vyzdvihl blahodárný vliv tohoto společenství na mírový rozvoj starého kontinentu. Podle něho by jinak země střední a východní Evropy, tedy i Česko, byly jen vydány na milost a nemilost Rusům. Tak jako jsou dle jeho názoru Gruzie, Ukrajina, Moldavsko a Bělorusko.

Oettinger podle webu listu Reutlinger General-Anzeiger  varoval Evropu před návratem k systému „národních států“, což je podle něho sen amerického prezidenta Donalda Trumpa i jeho ruského protějška Putina. Mír na kontinentu zaručuje prý „pouze společná měna a silný vnitřní trh“.

Současnou politickou situaci v Německu i zbytku unie označil za období „střetu hodnot a souboje systémů“. Liberální systém je narušován tím nejhorším, co může existovat.

Vyzval k posílení Evropské unie vybudováním efektivních bezpečnostních složek. Měla by podle něj vzniknout společná armáda, která by chránila bezpečnost kontinentu, a policie, která by se „stala evropskou FBI“.

Oettinger poukázal na to, jaký vliv na unii mělo německé znovusjednocení v roce 1990 a vstup zemí střední a východní Evropy do společenství. Kdyby nebyly v Evropské unii, byly by jen „bezmocnou plevou ve větru“ vydanou na pospas Putinovi, uvedl Oettinger na setkání zástupců vládních křesťanských demokratů v Reutlingenu.

Upozornil, že v takové situaci jsou Gruzie, Ukrajina, Moldavsko a Bělorusko. „Exportovali jsme mír a hodnoty a učinili jsme Evropu udržitelnější, což by bez historického rozvoje jednoty a rozšíření nebylo,“ dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video