ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Němcům v autolékárničce nejspíš přibudou roušky, doporučili to odborníci

  • 65
Rouška se v Německu zřejmě stane povinnou výbavou osobních i nákladních automobilů a autobusů. Informovalo o tom německé ministerstvo dopravy, podle kterého budou muset řidiči mít v autolékárničce hned dvojici ústenek.

„Řídíme se radami odborníků, kteří doporučují přidat do autolékárniček dvojici roušek. Chceme proto upravit seznam položek, které jsou v autolékárničce povinné,“ řekla listu Rheinische Post mluvčí ministerstva s tím, že změna bude pravděpodobně přijata v příštím roce.

Lidé se zdráhají i otevřít autolékárničku a pomoci, líčí zdravotnice

Řidiči, kteří poté svou autolékárničku rouškami nedoplní, budou čelit pokutě. Momentálně je sankce za neúplné vybavení autolékárničky pět eur (130 korun). Pravidla se vztahují na vozidla registrovaná v Německu.

Výsledek nedělních parlamentních voleb podle mluvčí chystanou změnu neovlivní. 

Ministerstvo podle ní původně plánovalo, že na roušky aplikuje stejné pravidlo jako na reflexní bezpečnostní vestu, která má být uložena na dosah, ideálně ve dveřních přihrádkách nebo v přihrádce v palubní desce, nakonec se ale rozhodlo že bude právě součástí autolékárničky.

„Odborníkům se zdálo bezpečnější integrovat roušky do lékárničky, aby každý hned věděl, kde je,“ uvedla mluvčí. Rouškami budou muset autolékárničku vybavit řidiči osobních aut, kamionů i autobusů.

Měla by být rouška povinnou výbavou i českých autolékárniček?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 2. října 2021. Anketa je uzavřena.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Německo

Video