Bývalý šéf německého spolkového úřadu pro kybernetickou bezpečnost (BSI) Arne...

Bývalý šéf německého spolkového úřadu pro kybernetickou bezpečnost (BSI) Arne Schönbohm (8. srpna 2022) | foto: Profimedia.cz

Šéf německého úřadu pro kybernetickou bezpečnost skončil kvůli vazbám na Rusy

  • 8
Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová odvolala šéfa spolkového úřadu pro kybernetickou bezpečnost (BSI) Arneho Schönbohma. V německých médiích se objevovaly zprávy o jeho možných kontaktech s lidmi napojenými na ruské tajné služby.

Schönbohm byl před deseti lety spoluzakladatelem spolku s názvem Rada pro kybernetickou bezpečnost Německa, která sdružuje experty z veřejných institucí a soukromého sektoru. Německá média informovala o tom, že jedním z jejích členů je společnost založená někdejším ruským agentem.

Mluvčí ministerstva vnitra uvedl, že tato obvinění vůči Schönbohmovi „významně podryla nutnou důvěru veřejnosti v neutralitu a nestrannost vedení nejdůležitější německé instituce pro kybernetickou bezpečnost“. Dodal, že tím spíše to platí v současnosti, kdy Rusko vede proti Západu hybridní válku.

O napojení šéfa BSI na Radu pro kybernetickou bezpečnost Německa mluvil i komik Jan Böhmermann v pořadu „ZDF Magazine Royale“. Podle něj byla až donedávna jedním z významných členů spolku společnost Protelion, již údajně podporuje ruská firma Infotecs, která spolupracuje s tajnými službami.

Protelion vystupoval do března pod názvem Infotecs GmbH. Šlo o dceřinou společnost ruské firmy O.A.O. Infotecs specializující se na kybernetickou bezpečnost, kterou podle zjištění investigativců z Policy Network Analytics založil bývalý příslušník KGB. Za svou činnost si vysloužil vyznamenání od ruského prezidenta Vladimira Putina.

Německý šéf kybernetické bezpečnosti čelí podezření z kontaktů na KGB

Vedení Rady pro kybernetickou bezpečnost Německa minulý týden uvedlo, že společnost Protelion GmbH vyloučilo. „Její jednání znamená porušení cílů spolku,“ uvedl jeho předseda Hans-Wilhelm Dünn.

Obvinění, která se kolem ní objevují, nejsou slučitelná s bojem proti kyberkriminalitě a podpoře bezpečnosti ve virtuálním prostoru, uvedl také Dünn. Kritika z německých bezpečnostních kruhů zazněla i na jeho adresu kvůli tomu, že podle všeho neměl dostatečné informace o členech spolku, napsala agentura DPA.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video