Zemský sněm Bádenska-Württemberska ve Stuttgartu (8. dubna 2012

Zemský sněm Bádenska-Württemberska ve Stuttgartu (8. dubna 2012 | foto: Profimedia.cz

Politiky AfD napadla ve stánku skupina jejich odpůrců s transparentem

  • 18
Ve Stuttgartu, hlavním městě spolkové země Bádensko-Württembersko, byli napadeni dva politici Alternativy pro Německo (AfD). Při slavnostní akci před zemským sněmem byli lehce zraněni, uvedla policie. Podle médií lékařské ošetření však nepotřebovali. V Německu nyní dochází k stále častějším útokům na politické činitele.

Podle policie k incidentu poté, co „podezřelí odpůrci strany“ narušili informační stánek AfD, jenž se pokusili zablokovat vztyčením transparentu přímo před něj. „V této souvislosti byli slovně a následně i fyzicky napadeni členové zemského poslaneckého klubu,“ uvedli podle stanice Südwestrundfunk strážci zákona. Později upřesnili, že se jednalo o poslanecký klub AfD.

Pachatelé následně prchli směrem k budově zemského směnu. Policie kvůli podezření z výtržnictví zadržela dvě ženy ve věku 19 a 23 let. Zda měly něco s událostí do činění, ukáže další vyšetřování.

Policisté pátrají dál po dvou mužích. Jeden z nich je ve věku 20 až 30 let a měl hnědé kudrnaté vlasy, dalšímu bylo mezi 20 a 25 lety.

Německo je nyní svědkem stále častějších útoků na politické činitele. Ve středu útočník těžkým předmětem udeřil zezadu do hlavy někdejší primátorku Berlína a nynější senátorku pro ekonomiku za Sociálnědemokratickou stranu Německa (SPD) Franzisku Giffeyovou. Týden předtím byl zbit europoslanec Matthias Ecke z SPD, když vyvěšoval plakáty v Drážďanech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video