Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Táhněte do Berlína.“ Němečtí učitelé se postavili neonacismu, tvrdě narazili

  17:34
Hajlování na chodbách, vyřezávání svastik do lavic. Tak podle dvojice pedagogů vypadá běžný den na střední škole ve východoněmeckém Burgu. Učitelé se pokusili podobnému chování učinit přítrž – mluvili s iniciátory šikany nebo věnovali více času výuce o nacistické minulosti země. Situace se ale nezlepšila a případ na sebe strhl pozornost celé země.
Učitelé Laura Nickelová a Max Teske, kteří se postavili pravicovému extremismu...

Učitelé Laura Nickelová a Max Teske, kteří se postavili pravicovému extremismu na střední škole v Burgu. (19. července 2023) | foto: ČTK

„Studenti se zdraví zdviženou pravicí, na chodbách pouštějí hudbu s rasistickými texty. Učitelé a studenti, kteří bojují proti krajně pravicovým žákům a pedagogům, se obávají o svou bezpečnost,“ stojí v otevřeném dopise, jenž na jaře napsali středoškolští učitelé Laura Nickelová a Max Teske.

Už nevěděli, jak dál. Nickelová, která učí angličtinu a dějepis, a Teske věnující se matematice a zeměpisu se dlouho snažili situaci zlepšit – uspořádali přednášky odborníků, učili o historii Německa, vysvětlovali.

„Tento problém je třeba si uvědomit a bojovat proti němu. Školy by měly být místem beze strachu, plným otevřenosti a bezpečí pro všechny. Nemohou poskytovat domov nepřátelům demokracie,“ uvedli.

Německá AfD prudce posiluje. Rostoucí sympatie znepokojují ostatní politiky

To, co následovalo, je ale překvapilo. Jejich výzva k akci podle agentury AP vyvolala odpor – skupina rodičů požadovala jejich propuštění, studenti v areálu školy rozmístili samolepky s jejich fotografiemi a sloganem „táhněte do Berlína“. Na sociálních sítích čelili vyhrůžkám.

Nickelová a Teske proto v červenci oznámili, že ze školy odejdou. „Nejvíce nás mrzela malá podpora ze strany kolegů a ředitele. Krajně pravicová extremistická hesla, homofobie a sexismus na této škole byly a jsou na denním pořádku,“ řekla čtyřiatřicetiletá Nickelová.

Sci-fi realitou? Pokud AfD získá kancléře, chce každý sedmý Němec emigrovat

Domovy Nickelové a Teskeho nyní v souvislosti s výhrůžkami střeží policie. Ta kvůli hrozbám rovněž zahájila vyšetřování. „Budeme i nadále hlasití. Historie se opakuje a musíme něco dělat, abychom zastavili protidemokratické strany v Německu,“ uvedl pro AP jednatřicetiletý Teske.

Braniborský ministr školství Steffen Freiberg podle deníku Suddeutsche Zeitung vyjádřil s dvojicí pedagogů soucit, odmítl ale jejich stížnost, že jim nadřízení neposkytli dostatečnou podporu. Situací ve škole se nyní zabývá státní školská rada. Podle listu hlásí podobné případy pravicového extremismu mezi studenty také další školy v Braniborsku, kde se Burg nachází.

„V Braniborsku nesmí být místo, kde chtějí pravičáci vyvolávat strach a vyhánět odpůrce,“ řekl braniborský premiér Dietmar Woidke.

Krajní pravice je na vzestupu

Podle AP zkušenosti učitelů vyvolaly v Berlíně obavy, že si krajní pravice v některých částech bývalého východního Německa vydobyla větší pozici, než se mnozí domnívali. Podle odborníků se zejména na jihu Braniborska šíří poselství krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) celá síť tetovacích salonů, nočních klubů či mládežnických skupin.

Šéf místní pobočky AfD Jean-Pascal Hohm na oznámení o konci učitelů reagoval s nadšením a označil je za „levicové radikální informátory“.

Prezident Frank-Walter Steinmeier vyjádřil nad vývojem situace ve škole v Burgu znepokojení. „Musíme udělat vše pro ty, kteří se staví proti populismu a extremismu a zasazují se o toleranci a demokracii,“ vzkázal.

„Žije tu moc cizinců.“ Třetina lidí v bývalé NDR si přeje vznik diktatury

Německá civilní kontrarozvědka (BfV) letos na jaře označila Mladou alternativu pro Německo – mládežnickou organizaci AfD pro příznivce od čtrnácti let, za obzvláště radikální a zařadila ji pod oficiální dohled jako „prokazatelně pravicově extremistickou“ skupinu. BfV kvůli podezření z pravicového extremismu sleduje také AfD. Její členové se v minulosti dopustili popírání holocaustu a antisemitských výroků.

„Jižní Braniborsko se stalo zónou strachu, kterou nacisté prohlásili za svou domovskou zónu. Pro znalce oblasti, kde krajní pravice působila ještě před založením AfD před deseti lety, to není žádné překvapení,“ řekl AP Timo Reinfrank z lidskoprávní Nadace Amadeua Antonia.

Modrý zázrak v Sonnebergu. Německá AfD senzačně vyhrála křeslo v Durynsku

AfD vznikla v roce 2013 a do Bundestagu se dostala o čtyři léta později. Svou kampaň tehdy založila na protiimigrační politice.

V současnosti je strana na vrcholu popularity, k čemuž jí pomohly nespokojenost Němců s koaliční vládou kancléře Olafa Scholze a dopady složité mezinárodní situace po ruské invazi na Ukrajinu, které doléhají na německé hospodářství. „AfD využila pandemie koronaviru a přílivu ukrajinských uprchlíků k prosazování příběhu ,my vs. oni’ a k nabízení zdánlivě jednoduchých odpovědí na složité problémy,“ píše AP.

V celostátních průzkumech dosahuje AfD úrovně okolo dvaceti procent. V Sasku, Durynsku a Braniborsku, kde se příští rok konají důležité zemské volby, má AfD dokonce šanci na vítězství. V Durynsku v červnu kandidát AfD získal post zemského rady v Sonnebergu, což je poprvé od dob nacismu, kdy se krajně pravicová strana umístila na prvním místě na okresní úrovni.

Burg

Burg

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové si přivlastňují Kanta. Je naše kořist, tvrdí gubernátor Kaliningradu

29. dubna 2024  9:17

Gubernátor Kaliningradské oblasti, nejzápadnější výspy Ruska na březích Baltu mezi Polskem a...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...