jeskyně - ilustrační foto

jeskyně - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Nejstarší stopa živočichů je stará 635 milionů let

  • 7
Nejstarší důkazy o přítomnosti živočichů na Zemi objevili vědci v Ománu. Chemické stopy svědčící o existenci houbovců našli v 635 milionů let starých skalách, informoval zpravodajský server BBC.

"Máme velké množství důkazů, že tyto mořské houby jsou prvními doloženými mnohobuněčnými organismy," prohlásil geobiolog Roger Summons z Massachusettského technického institutu, který se na studii zveřejněné v časopise Nature podílel.

Objev z jihovýchodního cípu Arabského poloostrova posouvá obecně uznávanou dobu nejstaršího výskytu živočichů na Zemi o desítky milionů let do minulosti.

Ve vzorcích skal z Ománu odhalila analýza modifikovanou formu cholesterolu, produkovaného pouze houbovci.

"Pravděpodobně hovoříme o malých koloniích houbovců s rozměry těla maximálně několika milimetrů," řekl vedoucí studie Gordon Love z Kalifornské univerzity v Riverside.

První jednobuněčné bakterie a další primitivní formy života se na Zemi objevily zhruba před 2,5 miliardy let. Nejstarší viditelné fosilie živočichů ve skalách jsou 580 milionů let staré.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video