Britská vévodkyně z Edinburghu Sophie navštívila Ukrajinu. (29. dubna 2024)

Britská vévodkyně z Edinburghu Sophie navštívila Ukrajinu. (29. dubna 2024) | foto: Reuters

Královská rodina vyslala na Ukrajinu vévodkyni, mluvila o sexuálním násilí

  • 1
Na Ukrajinu přijel od začátku konfliktu s Ruskem první člen britské královské rodiny. Vévodkyně z Edinburghu Sophie se setkala s prezidentem Volodymyrem Zelenským a jeho manželkou Olenou. Devětapadesátiletá manželka nejmladšího bratra krále Charlese, prince Edwarda, uskutečnila nečekanou návštěvu jménem britského ministerstva zahraničí.

Sophie projevila solidaritu s lidmi postiženými válkou a podpořila oběti sexuálního násilí spojeného s válkou, uvedl v prohlášení Buckinghamský palác.

„Je pravda, že ženy a dívky platí nejvyšší cenu z hlediska lidských obětí, pokud jde o způsob, jakým jsou postiženy, jakým mohou být použity jako válečná zbraň,“ řekla Sophie v projevu během návštěvy.

„Znásilnění se používá k ponižování, pokořování a ničení a my se musíme snažit tomu zabránit,“ dodala.

Britské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Sophie uctila památku těch, kteří přišli o život ve městě Buča nedaleko Kyjeva, kde ruské síly páchaly válečné zločiny zahrnující popravy a znásilnění. Setkala se s těmi, kdo se stali obětmi sexuálního násilí spojeného s konfliktem, a také s lidmi, kteří byli mučeni.

Vévodkyně Sophie svou cestou na Ukrajinu navázala na předchozí návštěvy v zemích jako Kosovo, Sierra Leone, Jižní Súdán, Demokratická republika Kongo a Kolumbie. Tam si vyslechla přímá svědectví obětí sexuálního násilí páchaného v rámci konfliktů.

,

Video