Rychlá akce ruských úřadů. Obří graffiti Navalného zmizelo za čtyři hodiny

  • 16
V centru Petrohradu se ve středu objevilo obří graffiti s portrétem uvězněného vůdce opozice Alexeje Navalného. Server Meduza upozornil, že zeď transformátorové stanice zobrazující hlavního odpůrce ruského prezidenta Vladimira Putina úředníci přetřeli během čtyř hodin.

Malba v rodném městě prezidenta Vladimira Putina zachycovala usmívajícího Navalného jako „hrdinu nové doby“, jak rukama vytváří srdce. Policie podle agentury Reuters dorazila na místo činu v devět ráno a následně se dělníci pustili do přemalovávání, což jim trvalo přibližně 90 minut.

„Takto přemění vše živé a krásné na neosobní a mrtvé. Pro nás je Rusko štěstím, pro ně je to šero a stagnace,“ řekla ohledně počínání úřadů Navalného spolupracovnice Ljubov Sobolová.

Navalnyj si odpykává trest dva a půl roku ve vězeňském táboře, kam jej úřady poslaly poté, co se v Německu zotavil z otravy nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Otravu potvrdily západní laboratoře a Organizace pro zákaz chemických zbraní. 

Rusové vyšli do ulic kvůli Navalnému, policie zatýká i jeho spolupracovníky

Navalnyj otravu připisuje ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a jeho tajné službě. Moskva obvinění odmítá, otravu zpochybňuje a odmítá ji vyšetřit, západní výzvy k osvobození Navalného odmítá jako vměšování do vnitřních záležitostí.

Úřady se právě snaží zakázat jako extremistické organizace Navalného fondy boje proti korupci a ochrany práv občanů, jakož i síť regionálních štábů opozičního politika, aby nemohly ovlivnit podzimní parlamentní volby.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video