NATO: Srbové popravili pět významných kosovských Albánců

- Severoatlantická aliance v pondělí v Bruselu oznámila, že byl neděli v Prištině popraven hlavní poradce umírněného představitele kosovských Albánců Ibrahima Rugovy a člen delegace kosovských Albánců na mírových jednáních ve Francii Fehmi Agani. Spolu s ním byly popraveny čtyři další významné osobnosti, například šéfredaktor hlavního listu kosovských Albánců Koha Ditore Baton Haxhiu, uvedl na tiskové konferenci v Bruselu vojenský mluvčí NATO David Wilby.

Agani i Haxhiu byli členy delegace kosovských Albánců na mírových jednáních ve francouzském Rambouillet a poté v Paříži.
Celé město Priština je příkladem etnických čistek, k nimž se uchýlil jugoslávský prezident Slobodan Miloševic, uvedl Wilby s odvoláním na spolehlivé zdroje v Kosovu.
NATO v neděli oznámilo, že Ibrahim Rugova se skrývá a že jeho dům byl podpálen.
Agani a další významní představitelé kosovských Albánců byli zabiti poté, co se zúčastnili pohřbu právníka Bajrama Kelmendiho. Ten byl zastřelen srbskou policií hned první noc leteckých úderů NATO minulou středu a jeho tělo bylo pohozeno spolu s těly jeho dvou synů na ulici.
"Spolehlivé zdroje nám sdělily, že ...Fehmi Agani, člen kosovskoalbánské delegace v Rambouillet, hlavní poradce kosovskoalbánského předáka Ibrahima Rugovy, který vedl většinu roku jednání, byl v neděli popraven někdy poté, co se zúčastnil pohřbu Bajrama Kelmendiho," řekl Wilby.  Spolu s ním byli údajně popraveni čtyři další prominentní Albánci, včetně šéfredaktora listu Koha Ditore Batona Haxhiua.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: NATO

Video