Pomník Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze

Pomník Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze | foto: MF DNES

Němečtí vědci našli kus pláště Jana Husa

  • 570
V francouzském Colmaru byl nalezen kus pláště Jana Husa. Němečtí vědci relikvii našli náhodou při přípravě výstavy, která má pojednávat o Kostnickému koncilu. Kus textilu ukázali v pátek, při výročí úmrtí mistra Jana Husa, v Karlsruhe.

Jan Hus

Český myslitel, kazatel a vůdce reformního hnutí Hus se narodil kolem roku 1372 v Husinci. Káral nedostatky feudální společnosti a ostře kritizoval především vysoké církevní hodnostáře například za hromadění majetku. V roce 1414 Hus odjel na koncil do Kostnice hájit své učení. Koncil označil některé články jeho spisů za kacířské. Hus je odmítl odvolat, a byl proto odsouzen a upálen. Jeho smrt urychlila české reformní hnutí, které přerostlo v husitskou revoluci.

Hus mimo jiné také zdůrazňoval úlohu českého jazyka. Zjednodušil český pravopis tím, že zavedl diakritická znaménka.

Nález se vědcům podařil při rešerších pro připravovanou výstavu v Kostnici. Relikvii našli v depozitáři Musée d´Unterlinden ve francouzském Colmaru.

Několik set let starý fragment oděvu náležel podle popisu z doby původu k plášti mistra Jana Husa. Speciální rozbor prokázal, že textilie opravdu pochází ze středověku, píše německý magazín Focus.

Podle vědců z bádenského zemského muzea fragment oděvu svědčí o tom, že církevní reformátor Hus byl uctíván už brzy po své smrti v roce 1415.

Výstava nazvaná "Kostnický koncil 1414 - 1418, světová událost středověku" má začít v dubnu příštího roku v Kostnici. Hus na koncilu dostal příležitost hájit svá tvrzení a postoje. I přes ujištění o zajištěné bezpečnosti byl však v Kostnici v roce 1415 prohlášen za kacíře a upálen.

Focus připomíná, že se za tuto historickou vinu katolické církve v roce 1995 při jedné z návštěv Česka omluvil tehdejší papež Jan Pavel II.


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video