NASA váhá, zda nechá Hubblea oslepnout

  • 3
Dny Hubbleova vesmírného teleskopu jsou možná sečteny. Jedna z jeho důležitých součástí, zobrazovací spektograf, se porouchala. Americká NASA sice posvětila plán na vyslání robotů, kteří by měli jeden z největších dalekohledů opravit, přesto je osud 14 let starého zařízení nejistý.

Poruchu NASA zaznamenala už 3. srpna, s prohlášením však přišla o týden později.

Zobrazovací spektograf STIS sloužil k vyhledávání slabých a vzdálených hvězd či černých děr. Právě jejich sledování pomohlo vědcům s odhadem stáří vesmíru.

Spektograf se stal součástí Hubbleova teleskopu při druhé opravné misi v roce 1997. Svoji životnost překonal o celé dva roky.

"Každý říká: Chceme Hubblea zachránit. Tak ho tedy zachraňme," řekl novinářům administrátor NASA Sean O'Keefe. Podle předběžných odhadů by robotická mise mohla k teleskopu odstartovat v roce 2007.

K vesmírnému objektu měl letos v lednu vyrazit raketoplán, ale NASA misi zrušila po havárii raketoplánu Columbia, při které zahynulo loni 1. února všech sedm astronautů.

Podle původních plánů měl teleskop vědcům sloužit do roku 2008, oprava by jeho životnost prodloužila o pouhých pět let.

O osudu jednoho z nejvýkonnějších dalekohledů, jaký kdy lidstvo vytvořilo, rozhodne NASA v rozmezí několika týdnů až měsíců.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video