Náš socialismus bude věčný, rozhodla Kuba

  • 37
Socialistický systém na Kubě je neodvolatelný, rozhodl jednomyslně ve veřejném hlasování parlament země přezdívané Ostrov svobody. Posvětil tak 41 let trvající vládu diktátora Fidela Castra. Poslanci zároveň deklarovali, že na Kubu se kapitalismus již nikdy nevrátí. Hlasování mělo emotivní průběh.

Po zvláštním zasedání parlamentu, které trvalo tři dny, nakonec samotné hlasování trvalo 45 minut. Předcházelo mu 168 projevů, z nichž prakticky všechny vyznívaly ve prospěch dodatku, který v kubánské ústavě zakotvuje neodvolatelnost socialistického systému.

Při hlasování poslanci postupně přistupovali k mikrofonu a pokaždé křikli "Si!" (Ano!). Z 578 poslanců bylo hlasování přítomno 559 a všichni byli pro dodatek.

Po každém vyřčeném souhlasu sál tleskal. Když bylo rozhodnuto, všichni povstali a mohutně si zatleskali. Poté nehybně ve stoje vyslechli kubánskou státní hymnu a na závěr se chytli za ruce a zapěli Internacionálu.

Zasedání se zúčastnil také Fidel Castro, který osobně zdravil mnohé poslance. Castro se na Kubě dostal k moci díky revoluci v roce 1959. O dva roky později, v předvečer vylodění ozbrojených kubánských emigrantů v Zátoce sviní oznámil, že kubánská vláda bude socialistická.

"Dnes potřebujeme socialismus ještě více než kdysi!" prohlásil prezident Castro před hlasováním v parlamentu. "Abychom garantovali budoucnost, je zapotřebí ideologická základna," dodal.

Podle vůdců kubánské opozice je hlasování reakcí na Projekt Varela a tlak svět na demokratické změny.

Projekt Varela výzývá k uspořádání referenda o demokratických změnách zahrnujících občanské svobody - například svobodu shromažďování a slova, právo na vlastnictví obchodu, volební reformu a amnestii pro politické vězně.

Většina Kubánců o něm poprvé slyšela v květnu od bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera při jeho návštěvě Kuby.

Parlamentní rozpravě a hlasování předcházela petice na podporu ústavního dodatku o nedotknutelnosti socialistického režimu. Podle kubánské státní televize ji podepsalo až 99 procent Kubánců.

Castro označil kampaň za odpověď na projev prezidenta USA George Bushe z 20. května, v němž šéf Bílého domu odmítl zmírnit americké embargo vůči ostrovu, pokud Kuba nepřijme demokratické reformy včetně svobodných voleb.

Fidel Castro s bratrem Raúlem během hlasování parlamentu, který rozhodl, že socialistický systém na Kubě je neodvolatelný. (27. června 2002)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video